Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica finansija FBiH

Milićević: Po prvi put otkad postoji Federacija ima akumulirani suficit

150519_milicevic_markica

Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg budžeta, ministrica Milićević kaže da je on nužan, između ostalog i zbog toga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekt

Politika fiskalne održivosti i financijske stabilnosti koju cijelo vrijeme zagovara i provodi aktualna Federalna vlada rezultirala je, po prvi put od uspostave Federacije, akumuliranim suficitom – izjavila je za Fenu dopredsjednica Vlade i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Po njezinim riječima, prema zadnjem konsolidiranom izvještaju koji uključuje proračun Federacije, 10 kantonalnih budžeta, 80 budžeta općina i šest budžeta vanbudžetskih fondova, po prvi put je evidentiran akumulirani suficit s 31.12.2018. godine

– S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi izvanproračunskih fondova, što je sve, na određeni način rezultiralo poštivanjem odredbi i pravila zakona o financijskom poslovanju i unutarnjem platnom prometu. Budžeti su ogledni primjerak čuvanja likvidnosti Federacije BiH – ističe Milićević.

Ona posebno naglašava činjenicu da je aktualna vlada za svog mandata imala u predviđenom roku usvojene godišnje proračune, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obveza Vlade.

Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg budžeta, ministrica Milićević kaže da je on nužan, između ostalog i zbog toga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekte.

– Znamo da će biti nužne izmjene u budžetu i vezano za usvajanje zakona o braniteljskoj populaciji i da će biti neophodne korekcije vezano za izvršenje sudskih presuda, a što je najavila Vlada. U ovom trenutku iz tehničkih razloga nije moguće pristupiti rebalansu, jer postoje određene prepreke vezano za stvorene obveze za izmirivanje sudskih presuda u prvom kvartalu ove godine. Oko tog pitanja moraju sjesti Vlada i sindikati i izići iz te situacije nekako – zaključuje u izjavi za Fenu dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.