federalna ministrica finansija

Milićević pozvala privrednike da se prijave za subvencije

jelka-milicevic

Federalna ministrica ističe kako je ovo prilika da bude iskorišteno pravo ostvareno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević pozvala je danas sve privredne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica da zahtjev za subvencioniranje doprinosa na minimalnu plaću za april/travanj ove godine podnesu Poreznoj upravi Federacije BiH do 29. maja/svibnja.

-Zakonom je definirano da privredni subjekti podnose zahtjev Poreznoj upravi do 10. u mjesecu za subvencije doprinosa na plaće za prethodni mjesec. Kako je zakon tek stupio na snagu i počeo s primjenom, gospodarski subjekti nemaju vremena da to učine do 10. maja, Vlada FBiH je danas produžila rok za podnošenje tih zahtjeva do 29. maja – pojasnila je ministrica Milićević.

Federalna ministrica ističe kako je ovo prilika da bude iskorišteno pravo ostvareno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali napominje da se produžetak roka odnosi samo na podnošenje zahtjeva za subvencioniranje minimalnih plaća za april/travanj 2020. godine.

-Naredni mjesec ostaje rok utvrđen Zakonom, a to je do 10. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Cijela procedura i instrukcija za podnošenje ovih zahtjeva bit će objavljena na internet stranici Porezne uprave FBiH – kaže ministrica financija.

Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Vlada FBiH pomaže domaćoj privredi čije poslovanje je ugroženo usljed pandemije novog koronavirusa, a jedna od mjera pomoći je subvencioniranje doprinosa na minimalnu plaću za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 245 KM radnicima onih privrednih subjekata koji ovim zakonom ispunjavaju uvjete za to, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.