Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saša trivić

“Minimalna plata 1.050 KM? Neka bude 2.000 KM”

novac povećavaju se penzije
Foto: CBBiH
Ilustracija

“Najbolje bi bilo da možda razmislimo da se još poveća u odnosu na tih 1.050, pa kad već propadaju firme, da propadne sve što može propasti”

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, rekao je da je neizvodivo da minimalac u Srpskoj iduće godine iznosi 1.050 maraka.

“Mislim da je to neizvodivo, ali da mi ne bismo bili gori od predsjednika, mi ćemo predložiti da bude bar 2.000 KM, a on, ako može, može predložiti i 3.000 KM”, rekao je Trivić, nakon što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

Trivić je ponovio da je to apsolutno neizvodivo i naglasio da predsjednik ima prvo da donese takvu odluku, bez obzira na posljedice, odnosno firme.

“Najbolje bi bilo da možda razmislimo da se još poveća u odnosu na tih 1.050, pa kad već propadaju firme, da propadne sve što može propasti”, naveo je Trivić za Nezavisne novine.

Ocijenio je da je Dodikova izjava populistička, te da će, u slučaju njenog sprovođenja, doći do velike štete za privredu Srpske.

“Ali, predsjednik ima pravo da uništi privredu, pošto je on izabran na izborima”, naveo je Trivić.

Šta je rekao Dodik?

Minimalna plata u Repubici Srpskoj sada iznosi 700 KM.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska osigurala svoju fiskalnu stabilnost u ovoj godini, navodeći da će RS do kraja godine izmiriti sve svoje obaveze.

– RS u iduću godinu jednako ulazi ambiciozno da ostvari svoju fiskalnu i ukupnu ekonomsku politiku na način da obezbijedi povećanje plata i penzija. Zato ću se založiti kao predsjednik RS-a da najniža plata, odnosno zagarantovana plata, bude 1.050 KM – izjavio je Dodik.

On je naveo da je nepodnošljivo da se u sferi građevinarstva, koja je pokazala ekspanziju, iskazuju najniža primanja radnika.

– Opravdano sumnjamo da se plate isplaćuju tako što se jedan dio isplaćuje legalno, a drugi na “crni način”. Prema tome, mislim da će plata od 1.050 KM biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovde planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život – istakao je Dodik.

U Federaciji BiH je najavljeno da će najniža plata od 1. januara biti 1.000 KM.

On tvrdi da je Republika Srpska stabilna, da nema problema sa svojim finansiranjem.

– Republika Srpska nema probleme sa zaduženošću i nisko je zadužena zemlja – tvrdi Dodik.