Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Ministar Fišo: “Tunel D-B” godišnje posjeti 130.000 posjetilaca

08/05/2018

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fonda memorijala KS, danas je ozvaničen početak Dana otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B”, u okviru manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”.

Dani otvorenih vrata tog važnog objekta za odbranu glavnog grada BiH održavaju se već petu godinu zaredom, a ovogodišnji će trajati od 13. marta do 15. maja, kada će biti osiguran i besplatan ulaz za učenike devetih razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo.

Ministar za boračka pitanja Muharem Fišo posjetio je danas taj kompleks i, tim povodom, kazao da je “Tunel D-B” bio žila kucavica grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine.

– U grad je osim hrane i lijekova, kroz tada jedinu vezu sa ostatkom BiH i cijelim svijetom, došla i nada da možemo preživjeti agresiju i odbraniti državu. Veliki je značaj ovog tunela, poznatijeg kao ‘Tunel spasa’ i zato ćemo nastaviti aktivnosti na uređenju ovog kompleksa koji godišnje posjeti više od 130.000 posjetilaca – kazao je Fišo.

Dodao je da su u toku aktivnosti na organizaciji programa za 19. maj – “Noć muzeja”, te za 30. juli – godišnjicu prokopavanja Tunela, saopćeno je iz Press službe KS.

Tunel je prokopan 1993. godine ispod aerodromske piste, čime je Sarajevo tada dobilo svoj jedini ulaz i izlaz.

Samo za dvije naredne godine, kroz Tunel je zabilježeno dva miliona životno važnih prolazaka za stanovnike opkoljenog Sarajeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.