Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka na vladi fbih

Ministar o najavljenom poskupljenju plina u FBiH: “Nastavak pljačke građana”

plin
Foto: Fena/ Arhiva

Povećanje cijene plina dovest će vjerovatno i do poskupljenja centralnog grijanja

Kompanija Energoinvest dostavila je danas Vladi FBiH zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa sa povećanjem od 4,96 posto u odnosu na trenutnu.

– Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do trenda povećanja vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo navedenim povećanjem – rekli su za Fokus iz Energoinvesta.

Rekalkulacija troškova i cijene prirodnog gasa urađena je na bazi nove cijene koju je dostavio ruski isporučilac Gazprom Export.

Šta će uraditi Vlada FBiH

Sada je na potezu Vlada FBiH. Ukoliko zahtjev bude odobren, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosit će 0,837 maraka po metru kubnom i primjenjivat će se retroaktivno od 1. oktobra ove godine. U prethodnom kvartalu cijena je iznosila 0,797 KM/m3.

Iz Energoinvesta naglašavaju da je ovo prvo povećanje cijene plina u 2023. godini, kao i da je u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine umanjena za 37,4 posto u odnosu na zadnji kvartal 2022.

S druge strane, kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević smatra da se radi o pljački građana KS i da bi Vlada FBiH trebala odbiti zahtjev Energoinvesta.

Da li će poskupiti grijanje

– Cijena gasa za građane će biti 1,07 KM za kubik gasa. Cijena nije trebala biti povećana odnosno Energoinvest ovo nije trebao predložiti i Vlada FBiH treba da odbije njihov zahtjev. Energoinvest ima dovoljno veliku razliku u cijeni da ovo apsorbuje kroz svoje poslovanje. Ovo je nastavak pljačke građana u Kantonu Sarajevo. Cijenu grijanja će, ako Vlada usvoji prijedlog, biti razmotrena od strane neovisnog stručnog tijela KS, a moje mišljenje je treba ostati ista i u ovom kvartalu – kaže Bečarević za Fokus.

Povećanje cijene plina dovest će vjerovatno i do poskupljenja centralnog grijanja.

Međutim, glasnogovornica KJKP Toplane Sarajeva Irma Aščerić danas nam je kazala da još nije razgovarano o tome.