Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović kaže da “treba biti strpljiv i igrati lagano”

dragan čović hdz
FOTO: Fena

Neki bi htjeli da se mi zamjerimo jedni drugima, ali nemamo taj luksuz, kaže Čović

U Mostaru je održano dvodnevno zasjedanje HDZ-a BiH, odnosno proširena sjednica Predsjedništva na kojoj se razgovaralo o unutarstranačkim aktivnostima i funkcioniranju organizacijskih sastavnica HDZ-a BiH, dok se na Klauzuri govorilo o evropskom putu BiH, političkom ambijentu te o idućoj godini kao godini izbora.

Predsjednik ove stranke Dragan Čović rekao je medijima da je Klauzura ciljano održana godinu dana prije lokalnih izbora te da na taj način promišljaju svoju politiku. Rekao je da su sastanci bili vrlo sadržajni i poučni, a izrazio je uvjerenje da će u narednih 12 mjeseci kao HDZ, zajedno s partnerima, pokazati dobre rezultate.

Kada je u pitanju Izborni zakon, Čović je rekao da su se usaglasili u jednom dijelu koji se odnosi na Centralnu izbornu komisiju, dok će “nešto više truda tražiti drugi, vitalni dio koji se tiče legitimnog predstavljanja.”

Kako je dodao, drugo vitalno pitanje potencira SNSD, a to je pitanje stranaca i njihovog statusa u Ustavnom sudu BiH.

– Ja ću zajedno sa svojim kolegama i prijateljima, kako unutar HDZ-a, tako i s druge dvije strane, učiniti sve da mi u ovoj godini završimo taj proces i da sredinom decembra Izvještaj o BiH bude do kraja pozitivan. Neće biti nimalo lako, treba baš truda, treba igrati do zadnje sekunde, ali na kraju sam siguran da ćemo dobiti ono što smo planirali – rekao je Čović.

Na upit novinara, Čović je komentirao i najave Slavena Kovačevića koji je rekao da će, ”ukoliko vršitelji dužnosti agenata BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava poduzmu ikakve pravne korake pred ovim sudom, protiv njih podnijeti krivičnu prijavu”.

– U BiH ima, ja mislim, 50 posto vršitelja dužnosti na svim nivoima vlasti. To je tako, procesi idu sporo. Trebali bi se zapitati kako je moguće da je narušena transparentnost u radu te institucije, kako je moguće da se odluka javno komentira u BiH, a još nije bila donesena. Pokrenut ćemo pitanje koliko članica u EU ima potpisan protokol sa Sudom za ljudska prava. Čini mi se da je brojka zanemariva u odnosu na one koje nikada nisu potpisale taj protokol, a često nam daju savjete u odnosu prema tim odlukama – istaknuo je on.

Kako navodi, oni će se prema odlukama odnositi sukladno obavezama iz protokola, ali će isto tako do kraja štititi Ustav BiH. Kako je istaknuo Čović, ustavno domoljublje je jedina mjera.

Govoreći o odnosima u koaliciji, Čović je rekao da svaka porodica, pa i sami HDZ s 46 hiljada članova, ima puno toga za raspraviti, komunicirati, prenijeti. Za koaliciju na federalnoj razini smatra da solidno funkcionira.

– Činjenica je da Vlada zasjeda, da donosi odluke. Moramo još Parlament malo ubrzati i siguran sam da će do kraja godine ključne odluke koje prođu kroz Vladu FBiH, pa i Parlament, biti donesene, zaključno sa Zakonom o izvršenju budžeta – rekao je on.

Kada je u pitanju državni nivo, Čović naglašava da je riječ o složenijem odnosu jer postoje tri partnera, što zahtjeva više usuglašavanja.

– Mislim da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto napravila iskorak koji svato mora vidjeti. Kralježnica je čitavog procesa, ne samo ka evropskim integracijama, nego redovnog zasjedanja s hiljadama tačaka dnevnog reda. Ali, naša koncentracija je na 14 uvjeta kada je u pitanju Evropska unija i uvjeren sam da ćemo to napraviti s partnerima – naglasio je on.

Kako navodi, ima nerazumijevanja, različito postavljenih strateških i taktičkih pozicija, ali je potrebno do zadnjeg trenutka biti strpljiv, igrati lagano i ne koristiti jezik koji će dovesti do podjela.

– Neki bi htjeli da se mi zamjerimo jedni drugima, ali nemamo taj luksuz. Mi svoj posao moramo završavati. Uvjeren sam da bi situacija mogla biti bolja nego što jeste, ali ova ‘uvjetno tanka’ većina na oba nivoa mogla bi biti definirana kao pristojna za naš dalji rad – smatra on.