Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarski savjet Energetske zajednice zasjeda u Sarajevu

Sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Sarajevu

U organizaciji Energetske zajednice, kojom trenutno predsjedava Bosna i Hercegovina, u Sarajevu je danas počelo godišnje zasjedanje Ministarskog savjeta te organizacije.

Savjetom predsjedava ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je na otvaranju izjavio da je BiH u godini predsjedavanja Energetskom zajednicom napravila značajne korake na približavanju Evropskoj uniji.

Dodao je da su ministarstvo na čijem je čelu i resorna entitetska ministarstva učinili značajne napore da bi nadoknadili veliki zaostatak u implementaciji obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici i uklonili mjere koje je ta organizacija poduzela protiv BiH na prošlogodišnjoj konferenciji u Tirani.

– Želim da vas obavijestim da je Bosna i Hercegovina većinu svojih obaveza iz ugovora ispunila, što je i konstatovano u izvještaju o implementaciji Energetske zajednice – rekao je Šarović i zahvalio Sekretarijatu Zajednice za pruženu podršku tokom proteklog perioda.

Generalni direktor za energetiku Evropske komisije Diminique Ristori naveo je da su među najvećim postignućima u prošloj godini bila usvajanje Direktive o energetskoj efikasnosti, početak implementacije regulacije transevropske energetske infrastrukure, te usvajanje smjernica za reformu Energetske zajednice.

Sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Sarajevu

Istakao je da se korak po korak stvara efikasna Energetska zajednica koja osigurava čvrst okvir za pružanje sigurne, održive, konkurentne i pristupačne energije za domaćinstva i privredu.

Na današnjem zasjedanju Ministarskog savjeta bit će potpisan protokol o pristupanju Gruzije Sporazumu o Energetskoj zajednici, a aplikaciju za status zemlje posmatrača uputila je i Bjelorusija.