Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dževad Karahasan se družio sa slijepim i slabovidnim osobama

karahasan_slabovidne_osobe

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH upriličila je danas druženje slijepih korisnika s bh. piscem Dževadom Karahasanom, a promovirana je njegova knjiga “Kuća za umorne” na Brajevom pismu i “Sarajevo – četiri godišnja doba” u audio formatu.

Direktor Biblioteke Sakib Pleh kazao je Feni da je Karahasan impresioniran zbog susreta sa korisnicima te biblioteke, te bibliotečkim sadržajima.

– Dojmio ga je način proizvodnje knjiga. Bio je iskren i priznao da nije dovoljno informiran o stanju u Biblioteci niti s potrebama, te će vjerojatno izravno doći da nešto pročita korisnicima biblioteke – kazao je.

Predstavnici Aktiva Synskadade iz Švedske uručili su vrijednu opremu za studio Biblioteke, a radi se o najsuvremenijom digitalnoj opremi za proizvodnju knjiga u Daisy formatu.

– Aktiva Synskadade iz Švedske koja godinama pomaže opremanje Biblioteke, završila je svoju misiju uloživši oko 21.000 KM. Toliko je koštala digitalna oprema za kompletan tonski studio A, tako da mi sad raspolažemo s dva tonska studija opremljena najsuvremenijom opremom – kazao je.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH trenutno raspolaže sa 27.350 bibliotečkih jedinica različitih žanrova, objavljenih u tehnikama dostupnim slijepim osobama (Brajevo pismo, audio i digitalna tehnika i uvećani tisak).

Direktor Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe BiH kaže da bez obzira na značaj koji ta biblioteka ima za slijepe osobe, vrijednost i bogatstvo njenih sadržaja, da ona još nema riješeno pitanje pravnog statusa niti stalni izvor finansiranja.

Današnji događaji organizirani su u okviru obilježavanja Međunarodnog dana slijepih (15. oktobra) koji se zvanično obilježava od 1964. godine. Lindon Jonson, tadašnji predsjednik SAD-a, proglasio je 15. oktobar Danom bijelog štapa. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u saobraćaju pokrenuta je 15. oktobra 1930. godine.