Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarsko vijeće Energetske zajednice u Sarajevu: Ukinute sankcije BiH

Sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Sarajevu
Foto: Fena

Mjere prema BiH uvedene u Tirani prošle godine nisu produžene i to je najvažnija vijest za nas, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice 14. ministarskog vijeća Energetske zajednice u Sarajevu.

Podsjetio je da je BiH predsjedavala ove godine energetskom zajednicom. Mišljenja je da je predsjedavanje BiH bilo uspješno jer je to naglašeno na ovoj ministarskoj konferenciji.

“Mjere prema BiH uvedene u Tirani prošle godine nisu produžene i to je najvažnija vijest za nas”, poručio je Šarović.

Podsjetio je da je juče potpisan sporazum kojim su riješili pitanje kršenja ugovora u energetskoj zajednici sa strane BiH. Time su, kazao je preuzete obaveze da će se riješiti preostala pitanja, a među njima je i da će u roku od šest mjeseci riješiti gasnu regulativu i zakon na državnom nivou.

“BiH pored ovog pitanja gasa u toku prethodne godine preduzela je niz drugih aktivnosti i na državnom i entitetskom nivou kako bi ispunila obaveze spram energetske zajednice i riješila otvorene slučajeve koji su protiv zemlje pokrenute prethodnih godina. Mislim da smo mi na dobrom putu, da ćemo uspjeti da implementiramo drugi i treći energetski paket”, pojasnio je Šarović.

Izrazio je optimizam po tom pitanju i istakao da je ovo dobra vijest za sve nas u BiH.

Šarović je istakao da je važno što su BiH skinute mjere i da to nije bilo nimalo lako.

“Ove mjere svakako da su kočile BiH. Mi smo mogli konkurisati za bilo koje projekte i fondove iz gasnog sektora, nismo imali pravo glasa, nismo mogli da koristimo sredstva za finansiranje u okviru energetske zajednice i neka druga pitanja”, dodao je Šarović.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) istakao je da su na dnevnom redu imali veoma važne stvari.

“Usvojili smo pet novih direktiva s područja zaštite okoliša što znači da će to postati dio pravnog okvira svih članica energetske zajednice. Dogovorili smo polazne osnove za promjene ugovora o osnivanju energetske zajednice i usvojili mnoge druge stvari, listu projekata od zajedničkog interesa koja uključuje i BiH projekte”, naglasio je Kopač.

Izrazio je i ponos što se danas u familiju Energetske zajednice uključila i Gruzija.

“Pozdravili smo i Bjelorusiju koja je slala aplikaciju za status posmatrača i pozdravili smo i predstavnika Azerbejdžana. Znači, familija energetske zajednice proširuje se”, pojasnio je Kopač.

Govoreći o dogovoru koji je juče potpisan, a koji se tiče BiH, Kopač je kazao da on predviđa da će energetski zakon koji uglavnom uključuje članke o tržištu električne energije, ima oko deset članova vezanih za gas.

“Taj zakon će biti usvojen, takav je bio dogovor, do kraja marta sljedeće godine. Dva entiteska zakona će biti paralelno pripremljena i usvojena do jula sljedeće godine i onda, sa tim kompletom državnog zakona, odnosno tih deset članova, kompletan treći energetski paket bio bi transponovan na teritoriju BiH. Za Brčko distrikt je predviđeno, da funkcije koje su inače entitetske, da ih obavlja državna energetska regulatorna komisija”, pojasnio je Kopač.

Predviđeno je, istakao je, da će sve sankcije biti suspendovane do kraja marta.

“Ako ne bude usvojen državni zakon do kraja marta onda ponovo automatski stupaju na snagu”, dodao je Kopač.

Dominique Ristori, generalni direktor za energetiku pri Europskoj komisiji kazao je da je ovo bio uspješan sastanak iz dva razloga.

“Prvi razlog je uspješan završetak predsjedavanja BiH energetskom zajednicom tokom kojeg su ostvareni neki ključni prioriteti ne samo ovim pristupanjem Gruzije energetskoj zajednici, do kojeg je formalno doplo danas nego i kroz neke nove korake koji su postignuti na planu energetske infrastrukture”, pojasnio je Ristori.

Podsjetio je na razgovore koje je juče vodio sa Šarovićem i njegovim saradnicima kojima se, kako je kazao, otvaraju vrata za prikladno postupanje na tržištu plina.

“Mi ćemo ostati u bliskoj saradnji i kontaktu i na taj način unaprijediti našu saradnju, dijalog i pristup našim aktivnostiam u buduće. Ono što je jako značajno u ovom procesu razvoja energetske zajednice je kapacitet raznih aktera u provođenju vrlo jasnih procedura, jako je bitno da svi imamo istu viziju kada se radi o energetskom tržištu”, istakao je Ristori.

Kako je kazao, na današnjem skupu je ostvaren važan korak naprijed u regionalnom razvoju energetske zajednice.