Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada fbih

Ministarstvo finansija FBiH predstavilo “budžet za građane za 2020. godinu”

budzet parlament fbih

Kako bi se nadzor budžeta proveo u praksi, nužna je transparentnost budžetskih dokumenata i procesa, kao i mogućnost da građani u tim procesima sudjeluju. Izrada ovog dokumenta predstavlja put ka tome, s krajnjim ciljem postizanja veće odgovornosti vlasti prema građanima

U cilju sudjelovanja građana u planiranju i utrošku javnih sredstava, analizi politika i odgovornosti vlasti, pripremljena je pojednostavljena verzija najznačajnijeg finansijskog dokumenta – Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za građane za 2020. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Budžet za građane je dokument koji na jednostavan način objašnjava građanima način kreiranja i donošenja budžeta, budžetske termine, koji nivo vlasti je odgovoran za obavljanje različitih nadležnosti i pružanje usluga, kratak redosljed aktivnosti i tok budžetskog procesa prema budžetskom kalendaru, kao i mehanizme za uključivanje građana u proces usvajanja budžeta, čime će se doprinijeti većoj transparentnosti i odgovornosti u trošenju javnih sredstava.

Kako bi se nadzor budžeta proveo u praksi, nužna je transparentnost budžetskih dokumenata i procesa, kao i mogućnost da građani u tim procesima sudjeluju. Izrada ovog dokumenta predstavlja put ka tome, s krajnjim ciljem postizanja veće odgovornosti vlasti prema građanima.

Budžet za građane za 2020. godinu dostupan je na internetskoj stranici Federalnog ministarstva finansija, navedeno je u saopćenju.