Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osnaživanje žena

Ibrahimi: Slušajte žene, za njih nema prepreka na putu do ostvarenja snova

Uta Ibrahimi

Uta Ibrahimi želi da angažuje što više žena vodiča u svojoj agenciji, a dio vremena provodi u radu s djecom s posebnim potrebama

Kampanja Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za osnaživanje žena “WE” nastavlja s predstavljanjem sjajnih žena sa zapadnog Balkana a to je i Uta Ibrahimi s Kosova.

Ibrahimi je savladala još četiri planinska vrha visoka više od 8.000 metara, a planira to učiniti i sa preostalih devet, da zaokruži svoj lični projekt uspinjanja na 14 najviših vrhova Himalaja.

– Kad sam počinjala, rekli su mi da je planinarenje za muškarce, a ja sam uložila mnogo truda da im dokažem suprotno i promijenim njihov način razmišljanja. Vi možete učiniti isto, samo slušajte žene – kazala je ona.

Njena životna priča je prilično snažna, s 12 godina radila je u marketingu, od čega je sedam godina bila direktorica marketinške agencije. Godine 2015. imala je, kako kaže, potrebu da sve to ostavi iza sebe, da prati svoje snove i radi ono što najbolje zna.

Napustila je posao i potpuno se posvetila planinarenju i otkrivanju istinskih turističkih ljepota Kosova i regiona što je moguće većem broju ljudi iz cijelog svijeta.

– Počela sam s radom na nekoliko projekata povezanih s Via Dinaricom, a 2016. godine sam krenula s vlastitom agencijom za turizam na otvorenom “Butterfly Outdoors”. Pohađala sam ATTA obuku, a sada vodim grupe za pješačenje (hiking) i jogu, vožnju biciklima i penjanje – navela je ona.

Uta Ibrahimi želi da angažuje što više žena vodiča u svojoj agenciji, a dio vremena provodi u radu s djecom s posebnim potrebama.

Ona je jedna od regionalnih heroina, a prateći njenu i priče njenih prethodnica, Nade Marković i Aide Čorbadžić iz Bosne i Hercegovine i Iris Gjinovci iz Albanije, RCC, nastavlja seriju priča o ženama sa zapadnog Balkana koje donose promjene i inspirišu da budemo najbolje verzije samih sebe, saopćeno je iz RCC-a.