Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opće javno – veterinarsko zdravlje

Ministarstvo privrede KS osiguralo oko 80.000 KM za toksikološke pretrage na alfatoksin

mlijeko fena (1)

Ministarstvo je osiguralo nešto više od 80.000 KM za toksikološke pretrage na aflatoksin M1 i B1, i to mlijeka i hrane za muzna grla, patoanatomske, patohistološke i slične pretrage sumnjivih tkiva i organa životinja na liniji klanja, preradi, proizvodnji i distribuciji

Zbog prisustva aflatoksina u mlijeku, početkom godine uništene su velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda, a kako bi se nastavila daljnja, redovna ispitivanja prisustva alfatoksina i izvora drugih parazitarnih i bakterijskih oboljenja kod životinja ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić potpisao je danas Sporazum s Veterinarskim fakultetom i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove.

– S ciljem sprečavanja širenja, ali i liječenja i iskorjenjivanja zoonoza Ministarstvo privrede KS finansira aktivnosti na provođenju mjera analitičko – dijagnostičkog ispitivanja. Na ovaj način obezbijedit će se budući uzgoj zdravih životinja, te higijenski i zdravstveno ispravnih životinjskih proizvoda, odnosno mesa i mesnih proizvoda, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda, s krajnjim ciljem da se očuva i poboljša zdravlje životinja i ljudi – izjavio je ministar Delić.

Shodno Sporazumu, Ministarstvo je osiguralo nešto više od 80.000 KM za toksikološke pretrage na aflatoksin M1 i B1, i to mlijeka i hrane za muzna grla, patoanatomske, patohistološke i slične pretrage sumnjivih tkiva i organa životinja na liniji klanja, preradi, proizvodnji i distribuciji.

Također, osigurane su parazitološke pretrage tkiva, organa i/ili izlučevina životinja po ukazanoj potrebi, mikrobiološke pretrage hrane i drugog dijagnostičkog materijala na salmonelu, u svim fazama od farme do stola, te ostale pretrage i mjere veterinarske inspekcije po ukazanoj potrebi – incidenti, neočekivane pojave ili sumnje, prevencija.

Navedena analitičko-dijagnostička ispitivanja radit će referentni laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu po zahtjevu i/ili nalogu veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, a s namjerom prevencije, suzbijanja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti kod životinja i osiguranja higijensko-zdravstveno ispravnih proizvoda životinjskog porijekla, što je od posebnog interesa za KS i opće javno – veterinarsko zdravlje u Kantonu.

Sporazum s ministrom Delićem ime Veterinarskog fakulteta potpisao je Muhamed Smajlović, dekan Fakulteta i Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Osigurana sredstva odnose se na testiranja do kraja ove godine, a aktivnosti će biti nastavljene redovno i u 2023. godini, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.