Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznata imena nagrađenih

Izabrane najljepše fotografije krških polja u Bosni i Hercegovini

krska polja

Sve nagrađene fotografije bit će predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inozemstvu

Međunarodni žiri izabrao je najbolje fotografije nastale na krškim poljima Bosne i Hercegovine u okviru takmičenja u kojem je sudjelovalo 69 domaćih i stranih autora s 321 fotografijom, nastalom na 22 krška polja.

Sve nagrađene fotografije bit će predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inozemstvu.

Prvo mjesto pripalo je Ivanu Bakoviću za fotografiju Duvanjsko polje se budi, drugo Vladimiru Tadiću – Glamočko polje, treće Marii Mamuza – Duman u zimskom ruhu, četvrto Stipi Perkoviću – Lipsko jutro te peto Antei Miloloža za fotografiju Hvatanje oblaka.

U okviru teme “Divlje životinje Kraških polja”, prvo i drugo mjesto je pripalo Aleksandru Simović za fotografije pod nazivom Platyceps najadum i Telescopus fallax, treće Andrei Grbavac – U letu, četvrto Nikoli Čečuri – Lisica te peto Saudinu Merdanu za fotografiju Travarka.

Za najbolje fotografije glasao je, nezavisno, četvoročlani žiri u sastavu: Josip Ledinščak (Hrvatska), Geza Farkaš (Srbija) i predstavnici partnerskih organizacija na projektu OD Naše ptice (Bosna i Hercegovina) i EuroNatur (Njemačka).

– Na foto konkurs se prijavio neočekivano veliki broj fotografa, koji su nam pritom poslali i izuzetno kvalitetne fotografije, te je bilo veoma teško izabrati najbolje. Ovaj foto konkurs kao i putujuća izložba imaju veliki značaj za promociju kraških polja, ali i prirode, biodiverziteta, kao i samih autora, zato i u sledećoj godini, nastavljamo sa istom praksom i organizacijom novog foto takmičenja – rekao je koordinator projekta Goran Topić.

Foto natjecanje je realizovano u okviru projekta “Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini” koji partnerski realizuju Ornitološko društvo Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a finansijski podržava inicijativa DIMFE, saopćili su organizatori.