protekla dva dana

Ministarstvo trgovine FBiH primilo zahtjeve za povećanje cijene goriva

gorivo3333

Kako je iz Ministarstva trgovine FBiH potvrđeno za AA, na njihovu adresu već stižu zahtjevi za promjenom cijena goriva

Nakon što su porasle cijene nafte na svjetskim tržištima poslije dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera da produže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za dodatnih mjesec dana, u protekla dva dana su stigli zahtjevi za povećanjem cijene goriva i u Federaciji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je iz Ministarstva trgovine FBiH potvrđeno za AA, na njihovu adresu već stižu zahtjevi za promjenom cijena goriva.

“Jučer i danas smo primili nekoliko zahtjeva. Tačnije, danas smo imali ukupno devet zahtjeva za povećanje cijene goriva, a jučer oko 75. U petak ćemo imati dosta jasniju sliku o ukupnom broju zahtjeva“, rekli su iz Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH.

Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj su također od ponoći značajno porasle tako da je prosječni spremnik benzina skuplji za 8,5 (1,13 eura), a dizela za 7,5 kuna (1 euro).

Podsjetimo, cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri u subotu postigli dogovor da produže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za dodatnih mjesec dana.

OPEC, Rusija i partneri dogovorili su u subotu produženje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja jula, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima da s tržišta povuku skoro 10 posto globalne proizvodnje.