Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Osuđeni uvjetno na po godinu zatvora za poreznu utaju

sud bih tuzilastvo

Optuženima su, kao sporedne, izrečene novčane kazne u iznosu od po 10.000,00 KM

Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, donio presudu kojom su optuženi Siniša Vuković i Vladimir Dejanović proglašeni krivim za produženo krivično djelo – porezna utaja ili prevara.

Sud im je izrekao uslovne osude u trajanju od po jedne godine zatvora, koje se neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

Optuženima su, kao sporedne, izrečene novčane kazne u iznosu od po 10.000,00 KM.

Kako je Sud utvrdio, optuženi Siniša Vuković kriv je što je u poreznom periodu od 1.7. do 31.7.2010. godine, u svojstvu opunomoćenog lica koje je u stvarnosti upravljalo poslovanjem pravnog lica “MP Auto“ d.o.o. Brčko, zajedno sa Vladimirom Dejanovićem, direktorom i odgovornim licem u pravnom licu “MP Auto“ d.o.o. Brčko, kao poreznim obveznikom, u namjeri da pravnom licu “Namještaj Mozaik“ d.o.o. Čelinac omoguće neosnovan povrat ulaznog PDV-a, suprotno odredbama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, ispostavili fakture o fiktivnom prometu gdje stvarnog prometa nije bilo.

Taj promet su evidentirali u svojim knjigovodstvenim evidencijama po kojima su prikazali da su pravnom licu “Namještaj Mozaik“ d.o.o. Čelinac izvršili građevinske radove u iznosu od 472.250,32 KM sa pripadajućim PDV-om, te na taj način mu omogućili da neosnovano i nezakonito prikaže, obračuna i ostvari, putem evidentiranja u PDV prijavama, odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od 68.617,57 KM za koji iznos je oštećen Budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.