Mirza Teletović gradi hidroelektrane: Sve je u skladu sa zakonom

mirza-teletovic111111

U narednoj sezoni Mirza Teletović, trenutno član Phoenix Sunsa, će vjerovatno igrati u nekom drugom timu u NBA, a gledat ćemo ga i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u košarci. Ono što je manje poznato jeste da kapiten bh. tima novac koji je zaradio igrajući po Evropi i Americi, ulaže u Bosnu i Hercegovinu.

Teletović je zajedno sa porodicom pokrenuo izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Doljanci.

– Jablanica je mali grad i mnogo ljudi u posljednje vrijeme u želji za poslom i boljim životom odlazi iz nje. Ja imam želju da u svoj grad uložim novac, kako bih koliko-toliko pomogao da svima bude bolje. Ne mogu ja zaposliti sve nezaposlene, ali želim da radim na projektu koji će donijeti dobro svima. Projekat izgradnje mini hidroelektrana je prošao sve potrebne provjere i ja kao čovjek koji ulaže novac vjerujem da radim dobru stvar, a to će pokazati i vrijeme. Siguran sam da će moj grad imati koristi od ovog, jer će godišnji prihodi za Općinu Jablanica samo po osnovu naknade biti preko 50 hiljada KM, a zakon je propisao da se taj prihod dijeli i među mjesnim zajednicama. To nije mala stvar i nisu to jedini prihodi koje male centrale donose, kazao je Teletović u intervjuu za BH Dane.

– Želim da se sa svojom porodicom vratim u Jablanicu i želim da moja djeca žive u gradu u kojem sam rođen. Vjerujem da moja zemlja ima budućnost, te želim da svojoj djeci dokažem da ima perspektive u BiH, kazao je Mirza.

Što se tiče pisma koje su poslali iz Savjeta i mještana mjesne zajednice Doljani, u kojem se navodi da projekat izgradnje mini hidroelektrana, između ostalog ugrožava, opstanak lokalnog stanovništva MZ-a, te ekosistem ovog područja, Teletović je kazao:

– Kao što sam već rekao, sve je urađeno u skladu da zakonom i nema nikakvih prepreka da se uradi ovaj projekat. Firma Eko-Vat obezbijedila je svu potrebnu dokumentaciju i svi stanovnici MZ Doljani su upoznati s projektom. Organizovano je nekoliko sastanaka sa mještanima obje mjesne zajednice i sve je bilo transparentno. I dan-danas oni koji sumnjaju u dobronamjernost ovog projekta mogu otići u firmu Eko-Vat i provjeriti sve što ih interesuje. Ponavljam, ne želim na bilo koji način da ukaljam svoje ime, već kao čovjek želim da obezbijedim bolje uslove života u mom gradu, kazao je Teletović.

Pozitivno mišljenje

Prema mišljenju federalnog Ministarstva okoliša i turizma, ali i stručnjaka u oblasti proizvodnje struje, mini hidroelektrane imaju niz prednosti u odnosu na velike, a prije svega imaju minimalni negativan utjecaj na ekosistem. Od ovih elektrana nema potapanja plodnog zemljišta, niti izmještanja stanovništva, a imaju značajan doprinos razvoju privredne djelatnosti u nerazvijenim i udaljenim područjima. Mini hidroelektrane imaju i sigurnost napajanje električnom energijom u lokalnim okvirima, a i njihova izgradnja traje mnogo kraće.

Izgradnjom malih hidroelektrana Pačići i Zlate na rijeci Doljanci, zadovoljit će se okolišni i prostorni ciljevi, očuvanje temeljnih vrijednosti, odnosno autentičnog izgleda prirodnih vrijednosti, te ublažavanje utjecaja promjena koje će prouzročiti planirani zahvati u prostoru slivnog područja. Ukupna investicija u ove dvije mini hidroelektrane iznosit će oko 10 miliona KM.