Biznis

ministar komunikacija i transporta BiH

Mitrović: Do novembra će biti pušteno u promet novih 11 kilometara auto-puta

27/05/2020

Prema njegovim riječima, do novembra u promet će biti pušteno novih 11 kilometara auto-puta, čime će biti kompletirana rehabilitacija obilaznice oko Zenice

Epidemija virusa korona nija uticala na dinamiku izgradnje auto-puta na Koridoru 5-C, gdje je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara puta, izjavio je ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

“Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk-Ponirak, Ponirak-Vraca, Vraca-Donja Gračanica, Klopče-Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići”, precizirao je Mitrović.

On je za “Dnevni avaz” rekao da su u toku radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača-Goražde /tunel Ranjen/ dužine 5,5 kilometara, kao i radovi na rehabilitaciji regionalnog puta na dionici Tromeđa-Zvirovići, dužine 5,8 kilometara.

Prema njegovim riječima, do novembra u promet će biti pušteno novih 11 kilometara auto-puta, čime će biti kompletirana rehabilitacija obilaznice oko Zenice.

Mitrović je rekao da najavljena recesija neće uticati na izgradnju auto-puteva u BiH.

“Za sve dionice auto-puta na Koridoru 5-C koje su u izgradnji obezbijeđeni su spoljni izvori finansiranja, odnosno međunarodni krediti i bespovratna sredstva EU”, napomenuo je Mitrović.

On je istakao da se strateški značaj auto-puta Sarajevo-Beograd za Federaciju BiH i BiH ogleda kroz podršku sveopšteg razvoja gravitacionog područja auto-puta i cijele BiH, kao i razvoj prioritetnih privrednih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, rast zaposlenosti i pozitivan uticaj na demografski razvoj.

“Auto-put će, takođe, omogućiti povezivanje BiH sa evropskim saobraćajnim sistemom, pojačati trazitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u saobraćajnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i robe, povećati bezbjednost i mobilnost stanovništva”, kaže Mitrović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.