Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Mljekarska industrija u BiH zabilježila rekordan suficit

23/03/2018

Mljekarska industrija u BiH, sa izvozom koji je u prošloj godini bio za 23.000 tona veći od uvoza, zabilježila je rekordan suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Prema analizama Spoljnotrgovinske komore BiH i USAID/FARMA dva projekta Švedske, struktura razmjene je nepovoljna jer se izvoze mlijeko i pavlaka, a uvoze maslac i sir, zbog čega se bilježi deficit od 66,5 miliona KM.

U prošloj godini izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda dostigao je iznos od 76 miliona KM, što je za 12 odsto ili 8,2 miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno je u sličnom iznosu porastao i uvoz, koji sada iznosi 142 miliona KM, tako da deficit ostaje nepromijenjen.

Većina izvoza u prošloj godini odnosi se na proizvode sa niskom dodatom vrijednošću. Fermentirani mliječni proizvodi, uključujući jogurt, mlaćenicu i surutku, čine 11 odsto ukupnog izvoza, sir devet odsto, a maslac i mliječni namazi dva odsto.

U strukturi uvoza dominira sir sa 52 odsto, slijede mlijeko i pavlaka sa 20 odsto, jogurt i kefir sa 18 odsto, te maslac i namazi sa 10 odsto.

Crna Gora je sa 24 miliona KM izvoza i dalje prvo izvozno tržište BiH, a Hrvatska je, zahvaljujući rastu izvoza od 200 odsto u odnosu na 2016. godinu i izvozom od 16 miliona KM, drugo najvažnije tržište.

Iako su proizvođači sira u BiH u prošloj godini zabilježili znatno povećanje izvoza rasta, od 33 odsto, i to najviše na tržište Hrvatske, Crne Gore i Srbije, još se uvozi gotovo 11 puta više sira nego što se izvozi.

Detaljnije analize pokazuju da se najviše uvozi sir edamer u vrijednosti 26,6 miliona KM ili 4.162 tona po prosječnoj cijeni od 6,39 KM, te uz minimalnu cijenu od 4,89 KM.

Zabrinjava podatak da je uvezeno i više od 1.200 tona svježeg sira u vrijednosti od gotovo sedam miliona KM, te uz minimalnu zabilježenu uvoznu cijenu od 1,61 KM.

Cijene uvoznog sira često su toliko niske da dovode u pitanje njegov kvalitet, te bi potrošači više šanse trebalo da daju domaćim sirevima, koji kontinuirano osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima, a na nedavnom Balkanskom festivalu sira u Beogradu zlatnu i srebrnu medalju dobili su sirevi iz BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.