Biznis

bih nije na listi

MMF objavio podatke: Koja zemlja Zapadnog Balkana ima najviše siromašnih

08/12/2021

MMF izračunava indeks siromaštva na osnovu kriterija Svjetske banke

Stopa siromaštva u Albaniji je porasla u pandemijskoj 2020. godini, pri čemu se jedna trećina stanovnika, ili 32,6 posto, našlo u kategoriji siromašnih u odnosu na 31,8 postotaka godinu dana ranije, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U izvještaju, objavljenom na web stranici MMF-a o nalazima članova misije te finansijske institucije tokom nedavnih razgovora s dužnosnicima u Tirani o ekonomskom napretku zemlje, procenjuje se da će u ovoj godini stopa siromaštva u Albaniji blago opasti na 30,8 posto.

“Stopa siromaštva u Albaniji je jedna od najviših na Zapadnom Balkanu, dok je njena pokrivenost socijalnom zaštitom među najnižima”, navodi se u izveštaju MMF-a, prema čijem pregledu je Srbija imala najnižu stopu siromaštva u regiji od 17,4 posto u 2020, gotovo nepromjenjenu u odnosu na 2019. godinu prije pandemije (17,3%), prenosi Tanjug.

U tabelarnom prikazu MMF-a stopa sromaštva u ekonomijama ZB, procjenjuje se da će ova stopa u Srbiji opasti na 17,1 posto u ovoj godini.

MMF izračunava indeks siromaštva na osnovu kriterija Svjetske banke, po kojima se siromašnima smatraju ljudi koji žive s manje od 5,5 dolara dnevno, mjereno standardom pariteta kupovne moći (PPP).

Drugu najvišu stopu siromaštva u regiji bilježi Kosovo. Prema tabeli MMF-a, u toj ekonomiji je prošle godine stopa siromaštva porasla na 23,4 posto sa 20,9 postotaka u 2019. godini.

U Sjevernoj Makedoniji se broj siromašnih popeo lani na 18 posto ukupne populacije, s nivoa od 16,9 posto godinu ranije, dok je u Crnoj Gori stopa skočila sa 14,5 postotaka na 20 posto.

Bosna i Hercegovina je izuzeta iz pregleda zbog nedostatka usporedivih podataka, naveo je MMF.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.