Globus

Sanna Marin

Premijerka se izvinila se zbog odlaska u noćne klubove nakon kontakta sa zaraženom osobom

08/12/2021

Kritičari su doveli u pitanje njenu odluku što se nije izolovala dok nije dobila negativan test

Finska premijerka Sanna Marin izvinila se zbog odlaska u noćne klubove nakon što je bila u bliskom kontaktu sa osobom zaraženom COVID-19.

Ona je u subotu bila u noćnom izlazaku u Helsinkiju, nekoliko sati nakon što je dobila poruku da je ministar vanjskih poslova pozitivan na COVID-19.

U početku joj je rečeno da ne treba da se izoluje jer je bila vakcinisana, ali kasnije nije vidjela poruku u kojoj joj se ipak to savjetovalo.

Kritičari su doveli u pitanje njenu odluku što se nije izolovala dok nije dobila negativan test, javlja BBC.

Socijaldemokratska premijerka (36) rekla je da je SMS poruka u kojoj joj se savjetuje da izbjegava društvene kontakte poslana na njen službeni telefon, koji je ostavila kod kuće.

Kada je u nedjelju vidjela poruku, hitno je potražila Covid test, testirala se i rezultat je bio negativan.

Isprva je Marin branila svoje postupke, tvrdeći da je poslušala savjet svog državnog sekretara, koji ju je obavijestio o izloženosti Covidu.

Ali u objavi na Facebooku u ponedjeljak, Marin je rekla da je trebala još jednom provjeriti smjernice i bolje prosuditi.

– Veoma mi je žao što nisam shvatila da moram to da uradim – napisala je ona.

Prema finskim smjernicama za Covid, svako ko je dobio dvije doze ne mora se izolirati ako dođe u kontakt s osobom koja je zaražena koronavirusom.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.