Glas Amerike

MMF: Pandemija će izazvati recesiju goru od krize 2008. godine

mmf (1)

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da ta institucija može da odvoji 150 milijardi dolara u narednih 15 mjeseci da ni pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv pandemije

Pandemija koronavirusa izazvat će globalnu recesiju u ovoj godini, koja će biti gora od svjetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine, ali se svjetski ekonomski proizvod može oporaviti u 2021, saopštio je Međunarodni monetarni fond, piše Glas Amerike.

Direktorica MMF Kristalina Georgieva pozdravila je vanredne mjere koje su preduzele mnoge zemlje da bi unaprijedile zdravstvene sisteme i zaštitile kompanije i zaposlene, kao i korake koje su preduzele centralne banke da olakšaju monetarnu politiku.

MMF će izdvojiti finansijsku pomoć, rekla je direktorica MMF uz napomenu da je 80 zemalja već zatražilo pomoć. MMF je spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmicu, navela je Georieva.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da ta institucija može da odvoji 150 milijardi dolara u narednih 15 mjeseci da ni pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv pandemije.

Malpass je pozvao ministre finansija i guvernere centralih banaka grupe 20 najrazvijenijih zemalja, da zemlje G20 dozvole da najsiromašnije države suspenduju plaćanje bilateralnih dugova, dok se bore protiv zaraze. Predsjednik Svjetske banke navodi da bi najsiromašnijim zemljama trebalo dozvoliti da resurse preusmjere na borbu sa virusom.

Svjetska banka sprema projekte u 49 zemalja za borbu protiv virusa, a takođe je u konsultacijama sa Kinom i drugim ključnim zemljama, kako bi se osigurala brza proizvodnja i raspodjela neophodnih medicinskih sredstava zemljama u kojima vlada nestašica.