Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik

MMF posle korone dodatno snižava projekcije rasta za BiH

gradjevina građevina radnici novogradnja (1)

MMF je već u projekcijama iz oktobra 2019. oštro spustio prognoze rasta BiH za 2020. godinu na 2,6 posto, sa 3,2 posto koliko je prognozirao u aprilu prošle godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) dodatno će sniziti svoje projekcije rasta ekonomije BiH u 2020. godini, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnoga monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Do revizije je došlo nakon posljednjih potresa na globalnim financijskim tržištima i širom Evrope te u regiji, izazvanih padom cijena nafte te širenjem korona virusa (COVID-19), a što će se, smatraju u MMF-u, odraziti i na BiH.

MMF je već u projekcijama iz oktobra 2019. oštro spustio prognoze rasta BiH za 2020. godinu na 2,6 posto, sa 3,2 posto koliko je prognozirao u aprilu prošle godine.

“Trenutno revidiramo naše projekcije za BiH. I ovog puta ćemo sniziti izglede za 2020. Još uvijek nismo završili naše projekcije, ali mislim da se može reći da ćemo reducirati ono što smo prvobitno imali i to za nešto manje od jedan posto. Sniženja će izgleda biti”, kazao je Jewell za RSE.

Govoreći o novom aranžmanu BiH s MMF-om, Jewell je naglasio da su predstavnicima bh. vlasti kazali da moraju pokazati da mogu provesti reforme.

“Što znači pokazati da može provesti reforme? Rekli smo im, ako možete donijeti te zakone, onda ćemo pristati na pregovore o novom aranžmanu”, naglasio je, između ostalog Jewell.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnoga monetarnog fonda u BiH

RSE: Nakon sastanaka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije te njegovog zamjenika i ministra financija Vjekoslava Bevande s vama, odnosno sa šefom Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem u saopćenjima je spomenut “novi program i aranžman između BiH i MMF-a”. Možete li nam pojasniti, je li riječ o novom aranžmanu ili nastavku posljednjeg EFF proširenog aranžmana između BiH i MMF-a?

Jewell: Sporazum iz 2016. još uvijek nije istekao i on traje do septembra ove godine. U ovom trenutku je veoma neizgledno da ćemo pokušati ponovno pokrenuti postojeći program. Najvjerojatnije ćemo pustiti da on istekne i, ako se ispune svi uvjeti, mi ćemo pregovarati o novom programu.

RSE: Jesu li BiH vlasti, odnosno Federacija BiH i Republika Srpska kao krajnji korisnici sredstava, izrazile namjeru za sklapanje novog aranžmana s MMF-om?

Jewell: Oni su nam kazali da jesu. Čuli smo to od vlasti u Republici Srpskoj, čuli sam to do Vijeća ministara BiH, čuli smo to od vlasti u Federaciji BiH. Svi oni su nam rekli da bi željeli novi program. Nitko od njih nije izrazio zanimanje za ponovno pokretanje postojećeg programa koji traje već skoro tri godine. Svi oni su kazali da su se okolnosti promijenile, da su se promijenili prioriteti i da bi željeli pregovarati o novom programu.

RSE: Da li bi taj novi program bio stand-by aranžman ili EFF prošireni aranžman?

Jewell: Različite mogućnosti su na stolu i sve dijelom ovisi o tome što oni (vlasti u BiH, op.a.) žele. Nismo ulazili u detalje, samo smo im predstavili mogućnosti, uključujući i aranžmane koji ne uključuju financiranje. To će se sve odrediti ako i kad počnemo pregovore. Prerano je sad govoriti kakav bi taj program bio. On dijelom ovisi o onome što oni žele.

RSE: Koji bi bili preduvjeti za sklapanje eventualnog novog aranžmana BiH s MMF-om?

Jewell: Ono što smo im (vlastima u BiH, op.a.) kazali je da smo spremni početi pregovore s vladama koje mogu provesti reforme. Kao što znate, imamo novu Vladu Republike Srpske već neko vrijeme što je dobro, od kraja prošle godine imamo i novoformirano Vijeće ministara BiH i to je veoma pozitivan korak. Čekamo formiranje nove Vlade Federacije BiH. Postali smo malo fleksibilniji. Umjesto čekanja da se formira nova Vlada Federacije BiH, mi kažemo da, ako nam trenutna tehnička Federalna vlada može pokazati da može provesti reforme, onda bismo bili spremni ući u pregovore i s tehničkom vladom.

Što znači pokazati da može provesti reforme? Federalna vlada pokušava donijeti zakone koji se tiču poreza na osobni dohodak te o socijalnoj pomoći. Rekli smo im, ako možete donijeti te zakone – a pokušali su ih donijeti u decembru, ali nisu prošli glasanje u Parlamentu Federacije BiH, pa će pokušati ponovno – onda ćemo pristati na pregovore o novom aranžmanu.

RSE: Koliko je BiH povukla sredstava iz EFF proširenog aranžmana iz 2016. i do kad će se taj dug otplaćivati?

Jewell: Kao što smo ranije kazali, program je odobren u septembru 2016. i bio je vrijedan oko 550 miliona eura. Do sad su povučene dvije tranše ukupne vrijednosti oko 150 miliona eura. Što se tiče otplate tog iznosa od 150 miliona eura, one su podijeljene u 12 jednakih rata, otplaćuju se po dvije rate godišnje i otplata počinje 2021. godine. Bosna i Hercegovina ne otplaćuje još uvijek glavnicu, ali otplaćuje kamate i proviziju.