Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MMF upozorava: Nivo rizika finansijske stabilnosti u porastu

mmf

Zbog povećane neizvjesnosti i pada cijena roba zabilježen je porast nivoa rizika po globalno finansijsko tržište, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u godišnjem izvještaju o finansijskoj stabilnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Fonda navode da je prisutna sve manja sigurnost u ekonomski rast i manje povjerenje investitora u stabilnost finansijskih tržišta.

Pored toga, poremećaji na globalnim tržištima kapitala i pada cijena roba, posebno sirove nafte, povećala su zabrinutost širom svijeta, dok je zabrinutost zbog usporenja kineske ekonomije također stvorilo rizike od prelivanja na globalnim tržištima.

“Ovakvi razvoji pooštrili su finansijske uslove, povećali kreditni rizik, poremetili bilans stanja te potkopali finansijsku stabilnost”, navodi se u godišnjem izvještaju MMF-a o finansijskoj stabilnosti.

MMF konstatuje da je procenat zaduženih kineskih kompanija čiji je “dug rizičan” porastao na 14 posto ukupnih dugovanja svih kineskih kompanija kotiranih na berzi, što je tri puta više u odnosu na 2010. godinu

Fond je upozorio da bi poremećaji na tržištima kapitala mogli dovesti produženog usporavanja, previranja i dovesti do finansijske i ekonomske stagnacije u svijetu.

Iz MMF-a predlažu političarima na različitim tržištima da izgrade jači plan za rast zasnovan na trenutnim ekonomskim uslovima.

Naprednim tržištima je predloženo da mjere i propise uzimaju od osiguravajućih kompanija, dok bi tržišta u razvoju trebala povećati otpornost protiv mogućih globalnih previranja zbog njihove trenutno spore stope rasta.

mmf