Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar dobio laboratoriju za ispitivanje karakteristika tečnih goriva

Nova-laboratorija

Institut za mjeriteljstvo BiH otvorio je u Mostaru prvu Laboratoriju za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u našoj zemlji.

Uz podršku Vlade Republike Slovenije i njenog programa međunarodnog razvoja, Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije, te u saradnji sa poduzećem HERKON d.o.o. Mostar, novouspostavljena laboratorija će biti prva koja pokriva sve parametre opisane u europskim normama EN 590 za dizel goriva i EN 228 za benzinska goriva u skladu sa korespodentnom EU Direktivom 2009/30/EC.

Direktor Instituta za mjeriteljstvo Zijad Džemić istakao je kako trenutno u BiH radi šest akreditovanih laboratorija koje koriste aplikativne instrumente i primjenjuju indirektne metode u svrhu ispitivanja oktanskog i cetanskog broja tečnih goriva.

– Otvaranjem ove laboratorije, postojeće akreditovane laboratorije će koristiti njene usluge za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u smislu sudjelovanja u interkomparacijama u BiH i van BiH, što će omogućiti provjeravanje i potvrđivanje njihovih mogućnosti, održavanje statusa akreditacije, te osigurati bolji kvalitet pruženih usluga za sve korisnike, istakao je Džemić.

Prema njegovim riječima, jedini proizvođač tečnih goriva u BiH Rafinerija nafte Brod će koristiti usluge Laboratorija za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva, poređenjem svojih rezultata sa referentnim koje će davati nova laboratorija, a to će značajno unaprijediti proizvodni proces i kontrolu kvaliteta proizvoda Rafinerije. Također, laboratorija će u suradnji sa inspekcijskim organima biti korištena za potrebe inspekcijskog nadzora, kao i u svrhe vještačenja u sudskim sporovima.

Gašper Jež, direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj naglasio je kako će ova laboratorija uvesti red na tržište BiH kada su u pitanju nafta i naftni derivati, ali za to je neophodno i obezbjeđenje zakonske podloge, kao i inspekcijskih organa.

Kako je saopćeno iz Instituta potrošnja tečnih energenata, primarno benzinskih i dizel goriva, u Bosni i Hercegovini iznosi oko 1,7 milijardi litara na godišnjem nivou. Osnovni faktor kod formiranja cijene je svakako kvalitet goriva, koji se reflektuje u oktanskom, odnosno cetanskom broju koji će se sada moći direktno mjeriti.