Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Može li “Drvo zmaj” pomoći razvoju BiH: Za tri i po mjeseca naraslo do 6 metara

novka – paulovnija

U Semberiji u posljednjih nekoliko godina sve je popularnija sadnja drveta Paulovnija ili tzv. “Zmaj drveta”. Ovo drvo raste i do 10 metara visine, porijeklom je iz Kine, a u BiH bi moglo da se koristo za ogrijev, ali i što je još važnije – za drvnu industriju.

Novka Rašteter iz semberskog sela Brodac čula je za ovo drvo, sadnice je nabavila putem interneta i ubrzo postla jedna od rijetkih uzgajivača ovog drveta u BiH, javlja Radio Slobodna Evropa u svom magazinu.

“Kad sam ih posadila bile su čepirane. Krenule su biljke iz korijena i za tri i po mjeseca je naraslo ovakvo stablo, od 4,5 do 6 metara. Imaju ogromne velike listove koji se moraju čupati. Ima posla, mora se svakodnevno zaljevati inače ne može da se postigne taj rezultat, kaže Novka.

Oko stabla Paulovnije potrebno je okopavati zemlju u krugu oko jedan metar kako ne bi zarasla u travu. Jednom sedmično skidaju se zaperci koji inače brzo rastu i uzimaju snagu drvetu. Godišnje Paulovnija raste šest metara, a kada se posiječe iz dijela koji je ostao u zemlji direktno raste novo stablo.

“Najinteresantnije od svega toga je što svake tri godine imam novi ciklus, ne moram ništa da sadim i ulažem. Sve listove upotrijebim za koze, a između redova Paulovnije mogu posaditi i voće”, kaže Novka.

Jedna od ključnih mogućnosti iskorištenja Paulovnije u BiH bila bi u drvnoj industriji. Novka kaže da je pronašla podatke da jedan kubik drveta Paulonije košta 1.100 dolara, ali da bi ona bila zadovoljna kada bi ga prodala i za 500 maraka.

Najprije je potrebno da se više uzgajivča poveže kako bi zajedno mogli da nastupe na tržištu.

“Prve dvije godine su najteže. Kad se korijen formira onda to sve ide samo od sebe. Znači dvije godine imam posla, intenzivno radim, a idućih 28 godina ne moram da kupujem drva”, kaže Novka koja je u zimu pokušala da naloži drvo Paulovnije.

Kaže da je dobila više više nergije nego kada loži obična drva. Paulovnija je gorjela duže, a iza sebe gotovo da nije ostavljala pepeo.

Ističe da je Paulovnija preživjela proteklu zimu u Semberiji kada su temperature padale ispod minus 20 stepeni celzijusovih, a drvo je izdržljivo i kada je riječ o sušama.

Novka ima oko 450 sadnica Paulovnije u Brodcu, dok na jesen planira da zasadi Kinesko drvo i u rodnoj Zenici.