Biznis

Muke voćara: Kruške rodile, ali kupci neizvjesni

31/07/2016

Prošle godine većinu krušaka je “obrala” suša, ove, s proljeća, mraz. Boris Tadić poljoprivredni proizvođač iz Ramića, priznaje je da ga je poslužila sreća.

Kruška ”santa marija”, zasađena na dva hektara, prvoklasnog je kvaliteta. Da bi bio na nuli, izračunao je ispod koje cijene voće neće prodavati.

“Mislim da je za prvu klasu kruške ‘Santa Maria’ cijena 85 feninga za kilogram, sve ispod toga je na granicama rentabilnosti. To bi bilo nešto što bi se smatralo isplativim a sad zavisi i od prevoza, boksova, ambalaže ali to bi faktički bila neka donja granica”, rekao je Boris Tadić, poljoprivredni konsalting savjetnik i proizvođač voća.

Problem je što mnogi voćari nemaju dogovorenu proizvodnju. Zato im ostaje nada da će uskoro rasprodati rod.

Berba kruške, konkretno ove sorte “Santa Maria” trebalo bi da počne u ponedjeljak. Međutim, problem je što proizvođači još uvijek ne znaju kome će prodati rod bez obzira na visok kvalitet i povoljne cijene.

Najviše muka im zadaju zaštitne cijene na izvoz voća iz BiH. To čini domaće voće skupljim na inostranim tržištima, dok se istovremeno ne štiti domaće od prekomjernog uvoza. Ministar Stevo Mirjanić poručuje voćarima da ne brinu i da se još malo strpe.

“Mi smo dogovorili da se te zaštitne mjere ukinu i to su trebali predstavnici koji su bili na tom sastanku a pogotovo ambasador EU koji je obećao da će odmah intervenisati, da se te barijere ukinu i to je velika pomoć našim voćarima”, rekao je Stevo Mirjanić, ministar popljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Proizvodnja kruška je skupa i zahtjevna. Iako i domaće tržište vapi za voćem, zbog besparice prodaja ne ide baš najbolje, pa se voćari uzdaju da će većinu roda kupiti stranci. Tipuju na Ruse.

“Najzahtjevnija je kruška i najviše sredstava se potroši u samoj zaštiti kruške, pošto kruška ima razne insekte koje ne mogu da se ubiju drugim sredstvima osim onim za zaštitu kruške”, izjavio je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženje voćara RS.

O trenutnim barijerama oko izvoza, voćari iz Srpske trebalo bi, u četvrtak, da, u Gradačcu, razgovaraju sa kolegama iz Federacije. Na sastanak su pozvani i predstavnici oba entiteska ministarstva poljoprivrede.

Komentari