Biznis

"Pro Publika"

Musk, Bezos, Soroš, Blooomberg… izbjegavali plaćati porez

09/06/2021

Prema nalazu Pro Publike, oni su u tom periodu platili savezni porez na dohodak u iznosu od 13,6 milijardi dolara, što čini 3,4 posto od sume za koju je povećano njihovo ukupno bogatstvo

Predsjednik SAD-a Joe Biden suočen je sa pozivima da uvede porez na bogatstvo.

To se dešava nakon izvještaja prema kojem su najbogatiji američki direktori, uključujući šefa Tesle Elona Muska i vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, izbjegavali da plaćaju porez na dohodak, pojedini i tokom nekoliko godina.

Neprofitna organizacija za istraživačko novinarstvo Pro Publika objavila je da njeni nalazi pokazuju da su iznosi njihovih poreskih obaveza bili izuzetno mali u odnosu na ogromno bogatstvo i drugu imovinu koju posjeduju, navodi se u prilogu brianske Sky News televizije.

Prema računici te organizacije sa sjedištem u Njujorku, bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca skočilo je za 401 milijardu dolara od 2014. do 2018. godine.

Prema nalazu Pro Publike, oni su u tom periodu platili savezni porez na dohodak u iznosu od 13,6 milijardi dolara, što čini 3,4 posto od sume za koju je povećano njihovo ukupno bogatstvo.

Nizak iznos plaćenih poreza svodi se na korišćenje poreskih strategija koje su potpuno legalne, napominje Sky a prenosi agencija Tanjug.

Mjere za izbjegavanje poreza mogu da uključuju smanjenje poreske osnovice po osnovu dobrotvornih priloga ili neprimanja plate, za koju poreska stopa ide do 37 posto, pri čemu umjesto toga profitiraju uglavnom od prihoda od investicija za koje je uobičajena niža stopa od 20 procenata.

U izvještaju se navodi da Bezos uopšte nije platio porez na dobit 2007. i 2011. godine, a Musk nije platio 2018. Bezos i Musk su među trojicom najbogatijih ljudi svijeta.

Preduzetnik i političar Michael Bloomberg, biznismen Carl Aykan i filantrop George Soros takođe su izbjegli plaćanje svih saveznih poreza u nekim godinama, dodaje se dalje.

Autori studije ocjenjuju da ta praksa “razara temelje američkog poreskog mita – da svi plaćaju svoj dio poreza, i da najbogatiji plaćaju najviše”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.