Sarajevo

Sindikati i poslodavci potpisali platformu za vođenje socijalnog dijaloga

090621_platforma_sijalog_markica

– Jedan od zadataka koji je pred nama je i da međusobno dogovorimo najbolji način za poboljšanje rada preduzeća i povećanje plata u realnom sektoru – istakla je Ćatić

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i šest industrijskih sindikata danas su u Sarajevu potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom istaknuto je da su potpisnici saglasni da će raditi na izgradnji i očuvanju međusobnog povjerenja i da neće preduzimati jednostrane korake kojima će to povjerenje rušiti.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić navela je da sindikati već duže vrijeme insisitiraju na potpisivanju kolektivnih ugovora, te na utvrđivanju najniže plate u FBiH.

– Jedan od zadataka koji je pred nama je i da međusobno dogovorimo najbolji način za poboljšanje rada preduzeća i povećanje plata u realnom sektoru – istakla je Ćatić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je da je platforma usaglašena za daljnje vođenje socijalnog dijaloga i pregovora.

– Pozvani su i ostali sindikati koji imaju želju da se uključe u platformu i nadamo se da će se i oni odazvati – rekao je Smailbegović.

Platformu su potpisali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, te predsjednici Sindikata metalaca FBiH, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH.