Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Aerodromu Banja Luka shvatili da su do sada griješili, uskoro linija za Švedsku

banja luka aerodrom

Aerodrom Banja Luka pregovara o uvođenju novih letova, a najbliži su dogovoru za liniju Geteborg – Banja Luka – Podgorica za koju su potpisali predugovor sa jednim švedskim Tur operatorom, javlja BHRT.

Ova informacija je saopćena prilikom posjete ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića aerodromu u Banjoj Luci. Ministar je rekao da postoji promjena kursa razvoja Aerodroma koji bi sada mogao uključivati i niskobudžetne kompanije.

Glavni adut u pregovorima oko uspostave linije prema Švedskoj je brojna ovdašnja dijaspora koja bi mogla da leti iz ove zemlje direktno do Banje Luke i obrnuto. Već je potpisan predugovor prema kome je prvi let zakazan za 22. decembar.

“Oni su spremni i već rade, imaju kooperaciju sa različitim švedskim avio kompanijama. Posjeduju dozvole i imaju mogućnost letenja i kao takvi mogu prenijeti preuzeti i stupiti na treće tržište”, kaže za BHRT direktor Aerodroma Banja Luka Miroslav Janjić.

Da sve nije konačno dogovoreno, govori činjenica da direktor ne otkriva ime tur operatora. Ponude za otvaranje novih linija upućene su različitim aviokompanijama.

Ministarstvo koje je godinama odbijalo mogućnost saradnje sa niskobudžetnim aviokompanijama okrenulo je ploču. Dosadašnji stav ne nazivaju greškom, ali je praktično priznaju riječima da je propao projekat razvoja vlastite aviokompanije.

“Ne bih ja to nazvao greškom. U onom momentu je to pokazivalo da je ispravno. U ovom momentu vidimo da nismo uspjeli u tome što smo željeli i idemo u drugom pravcu”, riječi su ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića.

Aerodrom Banja Luka, pohvalio je ministar rukovodstvo, poslovao je pozitivno treću godinu za redom, ali 21 hiljada putnika godišnje nije rezultat koji zadovoljava. U zastoju je i teretni saobraćaj za koji ipak, kažu, dolaze bolji dani investicijom od sedam miliona maraka u novi Kargo terminal.

Ministarstvo i Aerodrom tražiće, prema odluci Vlade RS, od Predsjedništva BiH da proglasi neprespektivnom vojnu imovinu koju koristi aerodrom u Mahovljanima. I to bi, između ostalog, trebalo dovesti do bolje povezanosti Banje Luke sa svijetom, porasta broja putnika i količine prevezenog tereta.