Sindikat kompanije ArcelorMittal

Na čekanje će biti upućeno preko 1.600 ljudi: “Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje!”

pasos ambasada vize

Kapetanović je napomenuo da su u kompaniji „nabavili 1.000 koverata“, što znači da će toliko radnika i dobiti rješenje o slanju na privremeno čekanje posla

Predstavnici Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ), koji je prošle sedmice odbio prijedlog Uprave za smanje plaća većih od 1.200 KM ili da dio radnika pošalju na čekanje posla, komentirali su na današnjoj pres-konferenciji odluku kompanije da na 10 dana obustavi proizvodnju.

Proizvodnja je, kako su u svom današnjem saopćenju za javnost objasnili iz AMZ-a, zbog „velikog pada potražnje uzrokovanog ekonomskom krizom“, od jučer obustavljena na 10 dana.

-Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža.

Od početka ove krize obavještavali smo Sindikat AMZ-a o svim poslovnim izazovima i našim aktivnostima na prevazilaženju istih, računajući na njihovo razumijevanje i podršku. U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25 posto radnika kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 i 20 posto. Ostalih 75 posto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog – piše u saopćenju za javnost AMZ-a.

Predstavnici Sindikata, pak, smatraju da nije bilo potrebe za ovakvim potezom te ističu da su cijelo vrijeme tokom pandemije radili i proizvodili, čime su rizikovali vlastite i živote svojih obitelji.

-Umjesto naknade za sav trud koji su ulagali i borili se da nam koronavirus ne uđe u kompaniju, radnici su kao nagradu dobili da se šalju na čekanje ili, čak, da im se smanjuje plaća.

Za vrijeme čekanja radnici će dobivati 55 posto neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali čak ni tih 55 posto nikada nije dogovoreno sa Sindikatom AMZ-a. Nisu se ispoštovale ni zakonske procedure za donošenje ovih odluka- kazao je predsjednik Sindikata AMZ-a Zuhdija Kapetanović, koji je istako da su upozorili radnike da ne potpisuju rješenja o slanju na čekanje posla pa im kompanija ta rješenja šalje putem pošte na kućne adrese.

Kapetanović je napomenuo da su u kompaniji „nabavili 1.000 koverata“, što znači da će toliko radnika i dobiti rješenje o slanju na privremeno čekanje posla.

Kompanija zapošljava 2.348 radnika, ali, ističe Kapetanović, “neki su radnici na godišnjem, oko 500 radnika od početka pandemije radi od kuće”. Za održavanje sadašnjeg obima proizvodnje, Kapetanović procjenjuje da je neophodno oko 700 radnika, što znači da će na čekanje posla biti upućeno preko 1.600 ljudi.

Radnicima je sugerisano da upute prigovor na rješenja o čekanju, a što je preduslov za eventualno pokretanje sudskog postupka. Sindikat je uputio dopis Upravi kompanije da stavi van snage te odluke, ali odgovor, kaže, još nisu dobili.

Kapetanović je istakao da je pravi razlog za obustavu proizvodnje i slanje radnika na čekanje donošenje “korona zakona“ te da će kompanija ostvariti pravo na subvenciju plaća za svoje radnike iz budžeta Vlade Federacije BiH, ali i napominje da su suvbenciju mogli ostvariti i bez obustave proizvodnje i slanja radnika na čekanje.

-Ako se usvoje izmjene zakona i u Parlamentu Federacije BiH, radnicima bih poručio: Uzmite pasoše i bježite iz ove zemlje!

Ovdje više nemamo šta tražiti! Ili budite spremni da budete robovi ovakvih poslodavaca- poručio je Kapetanović.

On je napomenuo da kada pregovaraju o povećanju plaća, najviše mogu dobiti povećanje od tri posto, a kada se plaće smanjuju, “onda se plaće smanjuju po 20 posto”. Zbog svega, smatra Kapetanović, doći će do odlaska radnika iz te kompanije “čim se ponovo steknu uslovi za odlazak u inostranstvo”

Predsjednik Saveza samostalnih Sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović istakao je da ta organizacija daje punu podršku i u potpunosti stoji iza radnika i zahtjeva Sindiakta AMZ-a da se ukine nelegalno donesena odluka od kompanije AMZ.

Šatorović je podvukao da je ovakav potez povezan i sa pregovorima o novom kolektivnom ugovoru za tu kompaniju, koji ističe 31. maja ove godine.

-Na ovaj se način želi staviti pritisak na Sindikat AMZ-a, da odustanu od svojih zahtjeva za povećanjem plaća i prava radnika- istakao je Šatorović te je dodao da se “unosi sumnja među radnike u aktvnosti Sindikata AMZ-a.

Podršku Sindikatu AMZ-a pružio je i Kantonalni odbor Sindiakta metalaca Zeničko-dobojskog kantona.

-Naše su članice svjesne da, ako ovo prođe u AMZ-u, kao našoj najjačoj organizaciji, da drugi, manji nemaju šta tražiti- poručio je predsjednik tog sindikata Kenan Mujkanović, i istakao da su poduzeli sve pravne radnje da zaštite prava radnika.

Napomenuo je i da je prijedlog Uprave AMZ-a stigao tek 16. maja, a radnici su već 19. maja poslani na čekanje. Zbog svega, smatra Mujkanović, radnici AMZ-a će na čekanju posla biti puno duže od najavljenih 10 dana.