Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesposobni, ali neće da priznaju

Završena sjednica CIK BiH: Izvjesno pomjeranje lokalnih izbora

cik-izbori-glasanje

U tom, najcrnjem scenariju, ugrozit će se izborni proces, ali to nije više na CIK-u BiH, istakla je Hadžiabdić

Na osnovu onog što čujem, mi smo ispoštovali sve izborne radnje u skladu sa Zakonom o izborima. Nismo uskratili prava glasačima van BiH da se prijavi na izbore. Neke pripremne radnje zahtijevaju i do 170 dana kao što je nabavka glasačkih listića. Često se ističe da izgovor da nema novca jer je na nivou općina osigurano više od 4 miliona KM. To su sredstva koja se odnose samo za dan izbora, mali dio ide OIK-u i njihovim djelatnostima. Mi taj novac ne možemo relocirati, kazala je na sjednici Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić.

Dodaje da ako sredstva ne budu osigurana, CIK BiH će biti u stanju pripremiti obrasce za prijavu političkih subjekata i to jedino može.

“Nećemo imati angažovane ljudske resurse za provjeru prijava stranaka, nećemo moći štampati privremene biračke spiskove… U tom, najcrnjem scenariju ugrozit će se izborni proces, ali to nije više na CIK-u BiH”, istakla je Hadžiabdić.

Član CIK BiH Suad Arnautović govorio je da će prvi put od uspostave komisije biti pristupljeno edukaciji birača.

“Nadamo se da će to jednom prerasti u akademiju za obrazovanje o demokratskim izborima. Jedan važan segment izbornog procesa je edukacija svih u procesu, a posebno organa za provođenje izbora”, dodaje Arnautović.

Arnautović je predložio da se pokrene algoritam za finansijsku nezavisnost CIK BiH u budućnosti.

Ahmet Šantić kazao je da je sada evidentno da će termin izbora morati biti pomjeren.

“Volio bih da je ovo posljednja odluka kojom se pomjeraju izbora, mada ako se ovako nastavi ne isključujem mogućnost treće odluke, ali ne želim od nje. Ova godina je posebna, jer građani Mostara čekaju izbore 12 godina. Ne smijemo ugroziti želju građana Mostara da se izbori održe”, istakao je Šantić i zahvalio se Agenciji za javne nabavke, koja je jedina pomogla u cijeloj situaciji.

Stjepan Mikić kazao je da je jedino rješenje finansijska nezavisnost Centralne izborne komisije i da se nikada više ne dogodi slična situacija.

“Centralna izborna komisija je samostalna i nezavisna institucija i tako ćemo se ponašati i raditi”, zaključila je predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina na kraju sjednice.