Na Dobrinji otvoren trodnevni sajam pčelarstva i ljekovitog bilja

med-sajam

Trodnevni sajam pčelarstva i ljekovitog bilja “Bosanska tržnica – dobri domaćin meda i ljekobilja” otvoren je danas u sarajevskom naselju Dobrinja, na platou ispred nekadašnjeg “Merkatora”.

Sajam se tradicionalno održava u organizaciji Udruženje pčelara Kantona Sarajevo i uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo. Na ovaj način Općina Novi Grad želi pružiti podršku domaćim proizvođačima i kroz promociju i prodaju njihovih proizvoda omogućiti razvoj domaće proizvodnje.

Promocijom bh. sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i pčelarstva, nastojimo stvoriti povoljan ambijent za mala i srednja preduzeća, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović kazao je da je cilj da se kroz ovakve događaje razvija domaća proizvodnja.

– “Bosanska tržnica” koju smo otvorili na Dobrinji je mjesto susreta domaće ponude i potražnje. Općina Novi Grad Sarajevo pokazuje brigu za domaću proizvodnju i proizvođače, a što je najvažnije na taj način brine za zdravlje našeg stanovništva, jer znamo porijeklo tih proizvoda – kazao je Kahrović.

Sajam koji je okupio više od 30 izlagača iz Sarajevskog kantona, Konjica, Bihaća, Gračanice i drugih bh. krajeva bit će otvoren do 24. novembra, od 9 do 17 sati, a građani će na jednom mjestu moći kupiti kvalitetne pčelinje proizvode, razne vrste ljekovitog bilja, kao i kozmetičkih preparata proizvedenih na bazi bilja i meda. Na sajmu se mogu kupiti i domaći proizvodi opštih poljoprivrednih zadruga koje djeluju u “Bosanskoj tržnici” na Dobrinji, kao i proizvodi iz asortimana Udruženja “Bjelimićani”, te rukotvorine Begzade Karkelja.

Sekretar Udruženja pčelara KS-a Belma Krstović izrazila je zadovoljstvo što su na sajmu prisutni izlagači iz cijele regije.

– Ljudi se danas sve više okreću domaćim i eko proizvodima, što i jeste jedan od ciljeva da pčelari predstave svoje proizvode i da upoznaju građane sa važnošću upotrebe pčelinjih proizvoda – rekla je Krstović.