Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ne ispunjava uslove

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke paleta

kamioni granica klona
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ilustracija

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora je utvrđeno da pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz jer nije tretirana i označena u skladu s važećim zakonskim propisima, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove

Federalna fitosanitarna inspekcija je na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac zabranila 11. maja uvoz pošiljke od 14 drvenih paleta za transport mineralnog đubriva, porijeklom iz Italije.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora je utvrđeno da pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz jer nije tretirana i označena u skladu s važećim zakonskim propisima, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu („Službeni glasnik BiH“, broj 60/12) propisano je da drveni materijal za pakovanje, koji je proizveden od okorarnog drveta, mora biti podvrgnut tretiranju odnosno propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da budu uništeni štetni organizmi.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja („Službeni glasnik BiH“, broj 23/03) i Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu („Službeni glasnik BiH“, broj 60/12), uvoz kontrolisane pošiljke paleta je zabranjen te je naloženo vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.