Na konkurs za posao u Njemačkoj prijavilo se 200 bh. medicinara

ljekari njega

Na septembarski konkurs za posredovanje pri pronalaženju posla u SR Njemačkoj prijavilo se 200 zainteresiranih osoba medicinske struke, a posredovanje medicinskog osoblja se vrši u okviru njemačke razvojne saradnje kroz projekat Triple Win, koji provodi GIZ uime njemačke vlade, u saradnji sa Saveznom Agencijom za rad Njemačke i Agencijom za rad i zapošljavanje BiH.

Po podacima koordinatorice projekta Džejne Hurtić, od 200 prijavljenih na konkurs koji je zatvoren 14. septembra 2016., njih 170 je zadovoljilo zahtjeve za intervjue, koji su održani tokom protekle sedmice.

– Ono što sada slijedi su pripreme kandidata za njihov odlazak u Njemačku. U drugoj polovini oktobra ćemo početi s besplatnim kursevima njemačkog jezika, te stručnim seminarom. Paralelno sa tim odvija se posredovanje njemačkim poslodavcima putem Savezne agencije za zapošljavanje – rekla je Hurtić.

Kroz ovaj projekat od 2011. posao u struci medicinska sestra ili medicinski tehničar u Njemačkoj je pronašlo oko 400 osoba iz Bosne i Hercegovine, a taj broj je u stalnom porastu jer se proces posredovanja kontinuirano odvija.

Sve informacije o projektu posredovanja pri zapošljavanju (Triple Win) i tekućim konkursima, te uslovima za prijavu, moguće je pronaći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje www.arz.gov.ba, saopćeno je.