Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tragovi razornog zemljotresa u Nepalu i dalje vidljivi (FOTO)

Tragovi razornog zemljotresa u Nepalu i dalje vidljivi

Stanovništvo Nepala neće zaboraviti 25. april 2015. godine, dan kada je razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru pogodio tu zemlju. Posljedice zemljotresa i danas su primjetne na objektima kulturne važnosti starim nekoliko hiljada godina.

Taj zemljotres odnio je osam hiljada života, dok je oko 19.000 ljudi bilo povrijeđeno. Oči cijelog svijeta bile su uprte u Nepal, pomoć je stizala sa svih strana. Organizirane su različite humanitarne akcije kako bi se pomoglo unesrećenom stanovništvu.

Veliki broj državljana Nepala ostao je bez krova nad glavom, a dio stanovništva glavnog grada, turističkog, hodočasničkog i kulturnog centra Katmandua i danas živi u oštećenim zgradama.

Vlasti Nepala ni 18 mjeseci nakon elementarne nepogode nisu uspjele obnoviti budističke i hinduističke hramove. Građevine stare nekoliko hiljada godina danas se oslanjaju na privremene konstrukcije.

Djelomična restauracija već je počela na tri odvojena dvorca smještena u dolini Katmandu koja se nalaze na UNESCO-voj svjetskoj listi kulturne baštine.

Podršku UNESCO-a trebaju hramovi drevnih kraljevstava u Nepalu među kojima se nalaze i najstariji hinduistički hramovi na svijetu.

Na prostoru Katmandua postoje arheološka nalazišta čija starost se procjenjuje između 2. stoljeća pr.n.e i 1. stoljeća nove ere.

Smatra se da je Katmandu osnovao kralj Gunakama Deva oko 900. godine. Podignuti su budistički hramovi koji postoje i danas.

Tokom vladavine dinastije Malla Katmandu se profilira kao budistički kulturni centar i grade se brojni hramovi i pagode, među kojima se ističu Kasthamandap, Pashupatinath, Boudhanath, Swayambhunath i Changu Narayan. U 16. stoljeću izgrađena je kraljevska palača, a grad postaje jedno od kraljevskih središta.

Posebno je značajan kompleks brojnih kraljevskih palača, koje čine palače Narayanhiti, Hanuman Dhoka i Durbar.

Ukoliko bi u Katmanduu došlo do novog jačeg zemljotresa, hramovi, palače i hiljade drugih objekata u kojima živi stanovništvo, moglo bi biti sravnjeno sa zemljom.

Katmandu u kojem živi oko pet miliona ljudi, suočava se i sa problemima gustog saobraćaja i zagađene okoline.