Na Koridoru 5-C izvršen proboj teške dionice u Tunelu Ričice (VIDEO)

tunel2222

Na gradilištu Koridora 5-C kod Zenice danas su građevinari kompanije Euro-Asfalt Sarajevo, u saradnji sa ekipom rudara Rudnika Kakanj, izvršili proboj teške dionice u Tunelu Ričice.

Radi se o objektu koji se gradi u veoma teškim geološkim uslovima i koji predstavlja izuzetno važan segment u izgradnji putne infrastrukture kompletnog Koridora 5-C. Dužina desne tunelske cijevi je 628 metara, sa podzemnim iskopom od 538 metara, dok je dužina druge tunelske cijevi 614 metara sa podzemnim iskopom od 555 metara.

Da bi se stekla prava slika o tome šta je urađeno na ovom projektu, i ovoj građevinski teškoj poddionici, treba istaći da je kod probijanja tunela do sada iskopano oko 95.000 metara kubnih sitne stijenske mase, zatim ugrađeno 15.000 metara kubnih različitih vrsta betona, 360 tona armatura, 280 tona čeličnih lukova i više od 10.000 specijalnih ankera.

– Kažu da je težnja ljudi tražiti svjetlo na kraju tunela. Mi kažemo ako nema tunela, onda ne možemo tražiti ni svjetlo. Danas, evo imamo još jedan tunel i svjetlo na njegovom kraju. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ovo napravimo, posebno lokalnoj zajednici na strpljenju i saradnji – kazao je voditelj projekta na ovoj poddionici Drago Franc.

Poddionica autoputa Klopče – Pečuj, kojoj pripada i Tunel Ričice, nadovezuje se na poddionicu Drivuša-Klopče, koja je također u izgradnji i smatra se jednom od najtežih građevinskih dionica na budućem autoputu. Gradilište poddionice Klopče-Pečuj dužine je 5.780 metara, na kojoj se moraju izgraditi četiri vijadukta i dva velika tunela, trenutno je najveće i na njemu je angažirano 430 radnika uz povremeno angažiranje vanjskih partnera.

– Ovo je jedan od najtežih objekta koji se gradi na Koridoru 5-C, s obzirom na geologiju područja i na uslove u kojim se mora raditi, a da se ostane u svim rokovima i da sve poteškoće se rješavaju u radnom procesu. Ovo je veliki uspjeh izvođača radova i ovu godinu evo završavamo sa značajnim rezultatima u gradnji. Za narednu godinu imamo nove planove i mišljenja sam da ćemo sve izvršiti u datim rokovima s obzirom na to da imamo obezbjeđena značajna sredstva za radove na nekoliko dionica – istakao je nakon proboja Tunela Ričice direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Završetak svih radova na Tunelu Ričice planiran je za jesen naredne godine, kada bi se planski završili i još neki objekti na trasi Koridora 5-C u dijelu poddionice Klopče – Pečuj kod Zenice.