Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počinje kargo saobraćaj

aerodrom-tuzla

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici dalo je dozvolu Međunarodnom aerodromu Tuzla za promet roba životinjskog porijekla.

Osim tuzlanskog, tu dozvolu je dobio i aerodrom Mostar, tako da će se od sada, osim sa sarajevskog i banjalučkog aerodroma, i sa ta dva aerodroma moći vršiti izvoz ove vrste roba.

Donošenje ovakve odluke rezultat je intenzivnih aktivnosti koje su Vlada Tuzlanskog kantona i Međunarodni aerodrom Tuzla vodili u proteklom periodu, na prvom mjestu kako bi aerodrom ispunio sve neophodne infrastrukturne uvjete, a kasnije i kako bi bile stečene sve političke pretpostavke za donošenje ovakve odluke.

U praktičnom smislu ova odluka znači pokretanje kargo saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, što će sigurno, uzimajući u obzir potencijale mesne industrije u Tuzlanskom kantonu, biti snažan poticaj za razvoj privrede.

Naznaka operacionalizacije te odluke Vijeća ministara BiH je i zakazani sastanak Uprave Aerodroma s predstavnicima Privredne komore iz Istanbula, kada bi trebali biti dogovoreni detalji buduće saradnje.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona konveribilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima, aerodromima Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.