Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svako šesto dijete u Gazi je neuhranjeno

gaza djeca

Izraelska okupacija Gaze dovela je do siromaštva velikog broja porodica u ovom dijelu svijeta. Loši ekonomski uslovi, manjak hrane i loša ishrana za djecu dovode do pojave ozbiljnih zdravstvenih problema, piše Anadolu Agency (AA).

Palestinsko Udruženje “Dječiji svijet” provelo je testiranje od januara do oktobra ove godine nad 24.800 djece uzrasta ispod pet godina. Rezultati su pokazali da je svako šesto dijete mršavo i neuhranjeno. Većina djece boluje i od anemije.

Direktor Udruženja Adnan El-Vahidi pojašnjava da je zdravstveno stanje djece u Gazi u opasnosti.

“Ovi pokazatelji su stvarno zabrinjavajući i opasni. Siromaštvo je sve veće u Gazi koja je pod okupacijom više od osam godina”, poručio je Vahidi.

Kako kaže, sve gora ekonomska i humanitarna situacija u Gazi loše utiče na zdravlje djece. Vahidi ističe da su najveće žrtve ove situacije ustvari djeca.

I Zeyn, jednogodišnji sin u palestinskoj porodici Ebulhayr, koja živi na rubu siromaštva, boluje od anemije. Zeyn ima samo pet kilograma i ne može se kretati. Porodica Ebulhayr broji 13 članova.

Majka Nesrin Ebulhayr (38) i njen suprug su nezaposleni. Kako kaže, u ovakvim uslovima nije u stanju da dovoljno hrani svoje dijete.

Međunarodni stručnjak za ishranu Ibrahim Midfa navodi da oko 30 posto trudnica ima anemiju.

Stručnjaci navode da će Obala Gaze i prije 2020. godine zbog loših ekonomskih pokazatelja biti mjesto u kojem neće biti moguć život.