Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija sve promijenila

Na Panonskim jezerima četiri puta manje gostiju nego prošle godine

pannonica tuzla (1)

Zbog pandemije virusa korona, poduzete su mjere zaštite

Tokom 45 dana Panonska jezera u Tuzli posjetilo je 84.000 gostiju, što je četiri puta manje nego za isti period prošle godine, kada je bilo 313.000 gostiju, pišu Nezavisne.

Panonska jezera u Tuzli za vrijeme vrelih ljetnih dana veoma su posjećena, pa i ove godine, iako je pandemija i TK bilježi sve više oboljelih. Jezera su otvorena vrlo kasno, tek 26. juna.

Primjenom novih mjera smanjen je kapacitet gostiju pet puta. Zbog pandemije virusa korona, poduzete su mjere zaštite. Na ulazu se radi dezinfekcija ruku i nogu, vrši se dezinfekcija plaže, mobilijara, ležaljki, restorana, a kontroliše se i broj gostiju.

“S obzirom na to da imamo sistem naplate koji elektronski mjeri, praktično svakih pola sata kontrolišemo broj gostiju i prilagođavamo ga kapacitetima koji su trenutno na snazi”, kazao je Maid Porobić, direktor JKP “Pannonica” Tuzla. Ovogodišnja ljetna sezona prilično je slaba, a na to su uticale vremenske nepogode, kasno otvaranje sezone te pandemija.

“Naš je cilj samo da sačuvamo djelatnost. Ove sezone smo uposlili 140 radnika da bismo mogli ugostiti taj broj ljudi i da zadržimo standarde ‘Panonnice’, koja je u top destinacijama u BiH”, ističe Porobić.

Gosti na jezera dolaze iz cijele BiH, regije, ali i Evrope. Ovih dana boravi grupa gostiju iz Velike Kladuše koja je došla preko agencije.

“Mi smo iz Velike Kladuše. Došli smo tu, imamo smještaj, hotel, terme. Osjećam se super. Dobro nam je. Obišao sam sva jezera, slapove. Super mi je”, ispričao nam je jedan od gostiju i dodao da se ne plaši zaraze, ali da drži distancu.

Mjera se pridržava i jedna gošća iz Tuzle koja nam je kazala da je voda fantastična, ali je naglasila:

“Nije mi svejedno, ali strogo vodim računa o odstojanju od drugih i kad ulazim i kad izlazim iz vode, ali i u vodi i na plaži”.

Ukoliko bude toplih dana u septembru, uprava “Panonnice” razmišlja da produži sezonu.