Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na pomolu rješenje za kredite vezane za švicarski franak?

hypo

Nakon višegodišnjih nesporazuma na relaciji između banaka i udruženja korisnika kredita vezanih za švicarski franak, čini se kako bi uskoro ipak moglo doći do postizanja dogovora.

Naime, Hypo banka koja je odnedavno u vlasništvu američkog Advent fonda i EBRD-a predložila je novi paket olakšica svojim klijentima. Ovaj prijedlog podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto uz konverziju u domaću valutu po trenutnom tečaju, fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99 posto, pri čemu će Banka snositi sve naknade prijenosa; osiguranje po novom kreditu ostaje isto, a moguće je i dalje produženje roka dospijeća do 100 odsto preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti.

Predloženo rješenje Hypo banke ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti, u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50 posto, a koja će se osigurati za 25 posto klijenata čija domaćinstva imaju najniža mjesečna primanja.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić ranije je u izjavi za Fenu ocijenio kako bi ovaj model mogao biti prihvatljiv za sve strane.

– Dužnici bi također trebali biti zadovoljni, jer su uvjeti kredita posebno za penzionere i socijalno ugrožene kategorije ublaženi. A bankarski sektor u cjelini dobiva na tome što se krenulo u rješavanje problema. Dobro je da je napokon došlo do dijaloga između banaka i dužnika koji je urodio prijedlozima za ublažavanje uvjeta kredita i to je najvažnije – istakao je Hurtić.

Ipak, čelnik Udruženja korisnika kredita u CHF Kemal Duraković ne gleda sa istim optimizmom na ponuđeni prijedlog. On tvrdi kako ovaj prijedlog korisnici kredita neće prihvatiti, te najavljuje nastavak borbe za usvajanje posebnog zakona o konverziji kredita koji je za njega jedino prihvatljivo rješenje.
Prijedlog ovog zakona nedavno nije dobio podršku u Narodnoj skupštini RS, a Vlada FBiH je također odbacila sličan prijedlog koji je u Parlamentu FBiH predložio Klub poslanika SDP. Prema ocjeni Vlade, ovaj zakon je neprihvatljiv zbog toga jer predviđa retroaktivnu primjenu, uvodi pravnu nesigurnost i može prouzrokovati štetu za budžet FBiH.

Sličnog stava je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi koji je izjavio kako su bilateralni dogovori između povjeritelja i kreditora u BiH predstavljali dobar korak u pravom smjeru, što je pomoglo da se broj preostalih kredita u švicarskim francima smanji za oko 50 posto. On je naglasio kako obavezna konverzija kredita ili konverzija na osnovu kursa koji je važio na dan zaključenja ugovora, posebno ako se zakon bude primjenjivao retroaktivno i ako se bude odnosio na kredite koji su već otplaćeni, reprogramirani ili bilateralno riješeni, predstavlja problem i samim tim nije ni preporučljivo rješenje.