Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na turističkom sajmu ˝List˝ 152 izlagača iz BiH i inostranstva

sajam_list_lukavac_3

Na ovogodišnjem Sajmu turizma ˝List˝, koji je danas otvoren u Lukavcu, predstavljaju se 152 učesnika koji promoviraju turističke, historijske i kulturne vrijednosti država iz kojih dolaze. Najbrojniji su predstavnici iz Bosne i Hercegovine, te iz susjednih država, kao i iz Albanije, Indonezije, Makedonije i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tuzlanski kanton (TK) posjetiteljima može ponuditi mnogo toga, od tvrđave bosanskih kraljeva u Srebreniku, kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, zaštićenog pejzaža Konjuh, te Panonskih jezera u Tuzli, koja svake godine privlače stotine hiljada kupača.

Predstavljanje turističkih potencijala ovog kantona od velikog je značaja za privredu, smatra Mirsad Gluhić, ministar turizma, trgovine i saobraćaja TK.

˝To je najmanje ulaganje u kojem TK može ostvariti benefite. Isto tako, to je važno i za FBiH, a BiH bilježi rast broja turista oko 12 procenata, a ja ću reći da je prema podacima Ministarstva u 2015. godini zabilježeno povećanje od šest procenata posjetilaca, odnosno turista˝, izjavio je ministar Gluhić.

U pogledu ljetovanja u inostranstvu, Turska je, navode iz jedne od turističkih agencija koja ima štand na Sajmu, i dalje omiljena destinacija među građanima Tuzlanskog kantona.

˝Turska je i dalje top-destinacija i ove godine ako pričamo o bookingu i rezervacijama, ne samo na nivou BiH već i na evropskom nivou. Polako se vraća turizam na najbolje dane i godine. Dakle, turisti se vraćaju nakon pauze od možda posljednje dvije godine zbog svega što se dešavalo u Turskoj. Vraćaju se Rusi i Nijemci, što je također veoma bitno˝, izjavila je Bojana Veselinović, predstavnica agencije te istaknula da kao i svakog ljeta, od 9. juna sa Međunarodnog aerodroma Tuzla organiziraju charter letove ka Antaliji.

Osim Turske, prema izjavi Astrita Kurtija, direktora jedne albanske turističke agencije, Albaniju posjećuje sve više gostiju iz Bosne i Hercegovine. Na godišnjem nivou, primjetno je povećanje od deset posto.

˝Ovo je peta godina kako mi učestvujemo na ovom sajmu. Zadovoljni smo, kao i gosti koji dolaze. Sada je Albanija poznata i dosta zanimljiva destinacija. Tu su najbolji gosti koje mi cijenimo i svake godine pokušavamo da ponudimo nešto novo˝, izjavio je Kurti.

Tokom trajanja Sajma bit će upriličen niz aktivnosti, uključujući prezentacije i konferencije, a današnji fokus je na bh. tradicionalnoj kuhinji. Naredna dva dana više će se pažnje posvetiti ekologiji, koja je važan segment turističke ponude. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

˝Pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i da uživaju u sajamskim sadržajima ova tri dana˝, izjavio je Izet Nuhanović, direktor Sajma ˝List˝.