Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Najmanji regres trebao bi biti 300 KM”

ranka_misic333
Ranka Mišić

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Tesliću da će potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora prethoditi usaglašavanje pitanje regresa.

“Pozivam Uniju udruženja poslodavaca i Vladu Republike Srpske da utvrdimo da najmanji iznos regresa za radnika iznosi 300 KM”, rekla je Mišićeva u Tesliću gdje je počela sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske.

Ona je istakla da je Saveza sindikata Republike Srpske jedini većinski i reprezentativan, sa 15 granskih sindikata koji zastupaju preko 90.000 radnika.

Mišićeva je navela da su na nivou preduzeća u kojima je ovaj sindikat organizovan, potpisani novi odnosno zadržani stari kolektivni ugovori, ali da i dalje ima prostora za poboljšanja.

“Ono što moramo završiti, a na pola smo puta, je dio memoranduma oko Zakona o radu. Radna grupa je formirana i mi smo već došli do inicijalnog teksta koji bi dolaskom nove vlade trebao da dobije formu i da dođe do parlamenta, ali isto tako od aktuelne Vlade Srpske očekujemo da usvoji već dogovorene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošnjavanju”, rekla je Mišićeva.

Ona od Vlade očekuje i da se već na prvoj narednoj sjednici iznađe 700.000 KM kako bi se uplatili doprinosi za 96 radnika kako bi ostvarili pravo na penziju, a u sklopu Programa socijalnog zbrinjavanja, iz kojeg u ovoj godini, kako je navela, nije izdvojena nijedna KM, iako je planirano 5.000.000 KM.