Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro 18. susreti pozorišta s Balkana u Tuzli

Pozoriste bez granica -press

Od 28. avgusta do 2. septembra u Tuzli će se održati 18. međunarodni susreti pozorišta s Balkana “Pozorište bez granica”, a očekuje se dolazak oko 50 gostiju, amaterske i alternativne glumačke grupe, ali i profesionalnih glumaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Susreti se održavaju u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”, u organizaciji “Draft Teatra”, a sve predstave su besplatne i igrat će se u Narodnom pozorištu Tuzla s početkom u 19:30 sati.

“Važno nam je da festival ima svoj kontinuitet. U početku je to bio susret amaterskih grupa, a iz godine u godinu nivo susreta se podiže. Ponosni smo što ovako stičemo prijatelje i što radimo na ovaj način te što u uzvratnim posjetama reprezentativno predstavljamo grad Tuzlu i tuzlansko glumište”, rekao je glumac Enver Hasić.

Tokom proteklih susreta, u Tuzli su se predstavili brojni učesnici iz svih država bivše Jugoslavije, ali zbog kompleksne političko-administrativne procedure, ove godine neće učestvovati glumci s Kosova.

“Mi za ulazak na Kosovo mnogo lakše dobijemo papire, dok je kod nas situacija takva kakva jeste zbog ljudi koji su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Kolege s Kosova su ranije ovdje dolazile i gostovale, ali uvijek se do zadnjeg trena nije znalo hoće li im ulazak u Bosnu i Hercegovinu biti odobren, tako da smo se ove godine s njima dogovorili da im i ne šaljemo poziv”, izjavio je Dragan Tešić, osnivač “Pozorišta bez granica”.