Najniža vrijednost britanske funte u posljednjih sedam godina

funta funte

Investitori se pokušavaju maksimalno zaštititi uoči predstojećeg referenduma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, a britanska funta je pala na najnižu vrijednost u odnosu na američku dolar u posljednjih sedam godina.

Vrijednost britanske valute pala je na 1,3987 dolara, što je najniže još od marta 2009. godine.

Nagli pad funte počeo je nakon prošlosedmične izjave londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona da će podržati kampanju zagovornika da bi Velika Britanija trebala istupiti iz Evropske unije.

Građani Velike Britanije će na referendumu 23. juna ove godine odlučiti o ostanku ili izlasku te zemlje iz Evropske unije, a britanski premijer Cameron tvrdi da je u pregovorima sa liderima EU isposlovao da Velika Britanija ima specijalni status i najavio je da će voditi kampanju za ostanak u Uniji.

Skoro dvije stotine najutjecajnijih poslovnih ljudi je upozorilo na rizike po investitore i zapošljavanje ukoliko Velika Britanija na referendumu u junu izabere izlazak iz zajednice 28 evropskih zemalja.

Poslovni lideri su u pismu objavljenom u utorak u listu “The Times” napisali da privreda treba neograničen pristup evropskom tržištu ukoliko želi rast i investicije.

Među potpisnicima pisma su izvršni direktori više od trećine najvećih kompanija u Velikoj Britaniji među kojima su BP, Burberry i AstraZaneca. Potpisnici su i direktori aerodroma Heathrow i Gatwick.