Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu obilježen Dan ružičastih majica (FOTO)

dan ruzicastih majica

Ispred sarajevske Katedrale obilježen je Međunarodni dana borbe protiv vršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica/ Pink shirt day).

U Bosni i Hercegovini ovaj dan je prvi put obilježen ove godine, s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja, koji rezultira- ne samo cjeloživotnim traumama, već i smrću učenika.

Događaju ispred katedrale prisustvovala je i ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, predstavnici ambasada, škola, učenici i drugi.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke.

Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.