Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon poplava u Srebreniku: “Herceg” zaposlio 12 novih radnika

herceg

U okviru programa oporavka od prošlogodišnjih poplava, Evropska unija donirala je 283.766 eura za devet malih i srednjih preduzeća, te 125 komercijalnih poljoprivrednika iz tuzlanske regije, pomoću čega su, između ostalog, sačuvana brojna radna mjesta, piše Anadolu Agency (AA).

“Ovaj program doprinosi ekonomskom oporavku malih i srednjih preduzeća, a podrška je namijenjena za kupovinu mašina i sirovina potrebnih u proizvodnji, kao i za rekonstrukcije i sanacije poplavljenih objekata. Inače, u okviru ovog projekta, sredstvima građana Evropske unije u iznosu od 4.000.000 eura podržano je više preduzeća iz BiH s donacijama između 10.000 i 90.000 KM, a jedno od njih je preduzeće ‘Herceg’ iz Srebrenika, koje se bavi proizvodnjom vrata i prozora i koje bi kao dobra i stabilna kompanija preživjela i bez ove pomoći, iako se firma na ovaj način brže oporavila od posljedica poplava”, izjavio je Massimo Mina, šef sekcije operacija za program Evropske unije za oporavak od poplava.

Ramiz Karić, direktor društva “Herceg” rekao je da je pomoću doniranih sredstava ova kompanija sanirala štete u objektima, te nabavila novu mašinu za rezanje.

“Od 2001. godine imamo svoje mjesto na svjetskom tržištu, gdje nema milosti i gdje se svaki dan moramo dokazivati. Nakon poplava, zahvaljujući zalaganju naših uposlenika, uspjeli smo da ne probijemo specifične rokove za izvoz i našim kupcima u inostranstvu robu smo isporučili u rekordnom roku. Inače, najveći nam je problem to što naši zaposlenici ne mogu ostvarivati radno-pravni status u drugim zemljama, gdje bi naši radnici trebali nakon transporta ugrađivati i montirati proizvode”, naveo je Karić i dodao da je “Herceg” nakon prošlogodišnje poplave uspio zaposliti 12 novih radnika, a da i dalje postoji potreba za upošljavanjem adekvatne radne snage.