Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijanmar osudio 153 Kineza na doživotnu kaznu zatvora

myanmar-map-460×305

Sud u Mijanmaru osudio je 153 Kineza na doživotnu kaznu zatvora zbog nelegalne sječe šume, javlja Anadolu Agency.

Mijanmarska vojska je početkom ove godine u pograničnom pojasu zemlje u blizini kineske granice privela 155 kineskih radnika koji su u tom dijelu ilegalno sjekli šumu. Sud je 153 radnika osudio na doživotnu kaznu robije, a dvije maloljetne osobe u toj grupi osuđene su na deset godina zatvora.

Jedna žena koja je također privedena zajedno s grupom u januaru, optužena je za posjedovanje narkotika zbog čega joj je sud odredio zatvorsku kaznu u trajanju 15 godina.

Advokat kineske grupe Khin Maung kazao je kako je sud u Mijanmaru odredio rok od 60 dana za ulaganje žalbe. Kineska ambasada u Mijamaru uložila je protest na ovu sudsku odluku, ističući kako je kazna prestroga te da su osuđenici prevareni od strane mijanmarskog tužilaštva.

Mijanmarska vojska je u januaru ove godine privela veliku grupu kineskih radnika, zaplijenivši pri tome 436 kamiona napunjenih balvanima. Mijanmar je 2014. donio zakon koji zabranjuje Kinezima sječu mijanmarske šume, no Kinezi su, unatoč zabrani, nastavili sjeći i odvoziti balvane u Kinu.