Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naselje Miljacka dobilo certifikat energetske efikasnosti

Slika-02.jpg

Sarajevsko naselje Miljacka, čija je izgradnja u toku, dobilo je certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata “ENOVA”, a koji je po zakonu obavezan za sve nove i stare javne objekte od 2013. godine.

Zgrade u ovom naselju projektovane su po svjetskim standardima uštede energije u stanogradnji, kroz odgovarajuće i funkcionalno projektovanje stanova, orijentaciju-poziciju zgrada na parceli, te korištenjem kvalitetnih ugrađenih materijala i opreme.

– Primijenivši najsavremenije načine gradnje i materijale, postignut je efekt uštede energije tokom cijele godine, što nesumnjivo utiče i na ekološku sigurnost. Sarajevu je potrebna revolucija kada je riječ o uklanjanju najvećih uzroka zagađenja zraka, a to su energetski neefikasni stanovi, inače za nekoliko godina nećemo moći živjeti u ovom prelijepom gradu – kazao je direktor investitora naselja Miljacka – MS&WOOD Hrusto Tupeković.

Dodao je da su, svjesni ovih činjenica, u naselje Miljacka investirali velika sredstva u energetsku efikasnot i zaštitu okoline, te da najkasnije prilikom ulaska BiH u Evropsku uniju (EU), neće biti moguće prodavati stanove i kuće koji nemaju ovakav certifikat.

Fasadni sistemi u naselju imaju termoizolaciju debljine 15 cm, štede energiju, čime smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu.

Kako se najveći gubici energije ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa tri stakla i tri dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri.

Osim uobičajene infrastrukture i velikog broja parking mjesta, naselje Miljacka imat će sve sadržaje potrebne za kvalitetno stanovanje i življenje, kao što su igrališta, vrtić, supermarket…

Certifikat o energetskoj efikasnosti je zakonska obaveza za novoizgrađene stambeno poslovne, ali i stare javne objekte od 2013. godine. Postupak certificiranja se provodi po direktivi i smjernicama EU. Neovisna agencija ENOVA ovlaštena je da izdaje ovaj certifikat, što znači da je stručno i tehničko-tehnološki opremljena za ovaj posao, saopćeno je iz MCM-a.