Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljaju se crni dani na Zagrebačkoj berzi zbog krize u Agrokoru

214443

U turbulentnoj sedmici na Zagrebačkoj berzi, dok su banke, dobavljači i Vlada razrješavali situaciju oko posrnulog Agrokora, indeksi Zagrebačke berze oštro su pali treću sedmicu zaredom, izbrisavši sve dobitke od početka godine, piše Tportal.hr.

Crobex indeks prošle je sedmice potonuo 5,85 posto, na 1.989 bodova, a Crobex10 za 4,21 posto, na 1.156 bodova.

U prva dva mjeseca ove godine ti su indeksi porasli, no od izbijanja krize u Agrokoru u posljednje tri sedmice izgubili su sve te dobitke, pa su prvo tromjesečje završili s gubitkom od oko 0,2 posto.

Redovni promet iznosio je prošle sedmice oko 188 miliona kuna, što je 90 miliona više nego sedam dana ranije. U blok transakcijama ostvareno je još 28,8 miliona kuna.

I prošle su sedmice, kao i prethodnih, u fokusu ulagača bile dionice kompanija iz sastava Agrokora, koje su bile i najveće gubitnice.

Najveći promet pritom je ostvaren dionicom Leda, 43 miliona kuna, a cijena joj je sedmicu završila s minusom od gotovo 30 posto, na 5.120 kuna.

Novi oštar pad cijena većine Agrokorovih izdanja, a zatim i cijelog tržišta, bio je posljedica vijesti o puštanju zadužnica manjeg broja dobavljača te posljedičnoj blokadi računa niza Agrokorovih kompanija, daljnjem smanjenju rejtinga Agrokora od strane agencije Moody's, ubrzanom donošenju zakona o sistemski važnim kompanijama od strane Vlade, optužbama iz VTB banke o nepravilnostima u finansijskim izvješćima Agrokora itd.