Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženja pčelara "Glasinac"

Nedovoljan prinos meda u prvom dijelu sezone

pcele

“Ukoliko unos ne bude povećan u naredna dva mjeseca, najveći broj pčelara će biti zadovoljan ako bude imao pet do 10 kilograma po pčelinjem društvu, što je dovoljno samo za pokrivanje toškova i očuvanje društava”, naveo je Marić

Pčelari na području Sokoca nisu zadovoljni prinosom meda u prvom dijelu sezone i nadaju se boljem unosu u julu i avgustu, rekao je Srni predsjednik Skupštine sokolačkog Udruženja pčelara “Glasinac” Slaviša Marić.

Marić je naveo da je zbog čestih kiša najveći broj pčelara tokom proljeća morao da prihranjuje pčelinja društva da bi očuvali njihov razvoj.

On je rekao da se količina unosa sa prvim danima lijepog vremena razlikuje od mjesta do mjesta, ali da prvo vrcanje ne donosi očekivanu količinu.

“Ukoliko unos ne bude povećan u naredna dva mjeseca, najveći broj pčelara će biti zadovoljan ako bude imao pet do 10 kilograma po pčelinjem društvu, što je dovoljno samo za pokrivanje toškova i očuvanje društava”, naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, 2016. je bila najlošija godina po prinosu meda u posljednih 20 godina, dok 2009. i 2015. pčelari pamte kao izuzetno dobre jer je prinos meda na području Romanije bio 25 do 30 kilograma po košnici.

Marić, koji se pčelarstvom bavi 40 godina i u svom pčelinjaku ima 70 košnica, poručio je mladima da se počnu baviti ovim poslom, tvrdeći da se može solidno zaraditi.

Udruženje pčelara “Glasinac” osnovano je 2002. godine na Sokocu i ima oko 120 članova, među kojima je 70 aktivnih sa više od 2.000 pčelinjih društava.